Швеція очолила рейтинг користування інтернетом

06 вересня 09:15

Лідерами нового світового рейтингу використання можливостей мережі Інтернет стали шведи. У той же час, аутсайдерами рейтингу стали Росія, Туніс і Філіппіни.

 

Швеція очолила новий світовий рейтинг використання інтернету, придуманий і розрахований організацією World Wide Web Foundation.Украіна в цей рейтинг укладачами дослідження не була включена. Веб-індекс є першим у світі багатовимірним засобом вимірювання росту Мережі, її використання і впливу на людей і народи.

Він охоплює 61 країну та враховує такі показники, як політичний, економічний та соціальний вплив Мережі, а також показники підключеності та інфраструктури.

Перший в історії Веб-індекс (Web Index), що враховує кількість і якість використання ресурсів інтернету, був оприлюднений цього тижня у Лондоні. В урочистій презентації підсумків дослідження у середу взяв участь творець всесвітньої павутини WWW, британець сер Тім Бернерс-Лі. Він же є засновником фонду World Wide Web Foundation.

Фонд особливо відзначає, що предметом дослідження була саме Всесвітня павутина, тобто змістовне, а не технологічне наповнення інтернету, «гуманітарне середовище», з'єднане за допомогою технічних засобів.

Розрахований за семи основними компонентами індекс зведений в єдину таблицю, де можна оцінити як окремі показники, так і загальний рейтинг країн. При складанні рейтингу використовувалися дані Світового банку, Всесвітнього економічного форуму, організацій Freedom House та «Репортери без кордонів», ООН та Міжнародного союзу електрозв'язку, фонду Wikimedia, а також опитування експертів.

У підсумку, до трійки світових лідерів з використання та впливу інтернету увійшли Швеція, США і Великобританія. Замикають список Буркіна-Фасо, Зімбабве і Ємен. Поруч з ними дві інші великі країни з економіками, які швидко розвиваються - Китай на 29-му місці і Індія на 33-му. Росія зайняла в рейтингу 31-ше місце - між Тунісом і Філіппінами.

Автори дослідження обіцяють зробити його щорічним, щоб можна було простежити динаміку зміни Веб-індексу та його складових, а кількість досліджуваних країн довести як мінімум до 100. !zn

Читайте також:

Аудиторія ICQ зменшилася за рік на третину

Вчені з’ясували, що інтернет-залежність закладена в генах

Створено соцмережу для «верхівки» інтернет-спільноти

Число інтернет-абонентів в Україні зросло від початку року на 11%