СБУ і ФСБ викрила хакерів, які зняли з рахунків банків України і РФ понад 250 мільйонів доларів

09 квiтня 16:23

Злочинне угруповання завдало шкоди банкам України на суму понад 3 млн грн і фінансовим установам Росії - майже 8 млрд руб.

 

Служба безпеки України у взаємодії з Федеральною службою безпеки Росії викрили і в ході спеціальної операції припинили протиправну діяльність міжнародного злочинного угруповання, яке незаконно знімало гроші з рахунків вітчизняних і зарубіжних банківських установ.

Як повідомляє прес–центр СБУ у вівторок, 9 квітня, злочинне угрупування мало розгалужену мережу на території України і Росії і налічувало близько 20 осіб, 16 з яких є громадянами України.

"Зловмисники, використовуючи інтернет і самостійно розроблене шкідливе програмне забезпечення, викрадали кошти з рахунків юридичних осіб - клієнтів українських і російських банків. Отриману незаконним шляхом готівку правопорушники привласнювали. Діючи за такою протиправною схемою, злочинне угруповання завдало шкоди банкам України на суму понад 3 млн грн і фінансовим установам Росії - майже 8 млрд російських рублів", - відзначається в повідомленні.

19 березня в різних регіонах України і Росії в результаті спеціальної багатоходової операції організатора протиправної угоди і всіх членів злочинного угруповання затримали "на гарячому". У них вилучено комп'ютерне обладнання, за допомогою якого зловмисники втручалися в роботу фінансових установ.

Слідчими СБУ інформацію внесено до Єдиного реєстру досудових розслідувань, щодо організатора розпочато досудове розслідування у кримінальному провадженні за ознаками злочину, передбаченого ч.2 ст.361 (несанкціоноване втручання в роботу електронно-обчислювальних машин (комп'ютерів), автоматизованих систем, комп'ютерних мереж або мереж електрозв'язку) Кримінального кодексу України.

"Ця стаття передбачає покарання у вигляді позбавлення волі на термін від трьох до шести років з позбавленням права обіймати певні посади або займатися певною діяльністю на строк до трьох років та з конфіскацією програмних і технічних засобів, за допомогою яких було здійснено несанкціоноване втручання, які є власністю винної особи", - йдеться у повідомленні. !zn

Читайте також:

Україна опинилася на четвертому місці у світі за кількістю кібератак

Найбільша хакерська атака в історії загальмувала інтернет

Британського хакера посадили на 3,5 роки за крадіжку квот за Кіотським протоколом

Інтернет партія оголосила DDos атаки на держоргани інструментом прямої демократії