Рух незвичайного острова на супутнику Сатурна пояснили бульбашками

19 квiтня 12:45

Острів з'явився над хвилями на Титані, а потім зник.

 

Міжнародна група астрономів запропонувала нове пояснення нестабільного об'єкту, який з'явився в морі Лігеї на Титані і зник кілька місяців потому. Висновки дослідників опубліковані в журналі Nature Astronomy.

Незвичайний "чарівний острів" був помічений на знімках, зроблених станцією Cassini у 2014 році. Острів ненадовго з'явився над темною поверхнею моря, виріс до 260 кілометрів у поперечнику, а потім знову зник.

У ході нового дослідження вчені проаналізували астрономічні відомості і дані, зібрані нафтовиками на Землі. Подібний підхід дозволив побудувати нову модель, яка пояснює народження і зникнення острова.

Вчені звернули увагу на те, що суміш метану і етану, що складає основу "вуглеводородойм" Титану, у морі частково розділяється. Більш важкий етан опускається на глибину, метан прагне ближче до поверхні. Крім того, поверхневі шари знаходяться в контакті з багатою азотом атмосферою супутника, і газ розчиняється в них. Перемішуючись течіями, приливами і просто вітром, насичені азотом маси рідини йдуть на глибину, де при підвищеному тиску відбувається виділення газових бульбашок. Піднімаючись на поверхню, вони могли, за словами вчених, створити ілюзію "чарівного острова".

Розрахунки дослідників показали, що бульбашки в умовах Титану можуть зароджуватись на глибині 100-200 метрів і досягати діаметра 4,6 сантиметри. Піднявшись нагору, вони досить довго залишаються стійкими, накопичуючись цілими яскраво блискучими островами. Вчені зазначають, що якщо вони мають рацію, то рух бульбашок слід врахувати при плануванні майбутньої місії з зануренням у моря Титану.

Космічна станція Cassini-Huygens, вартість якої складає більше 3 мільярдів доларів, була запущена в космос в 1997 році для дослідження Сатурна і його супутника Титана.

Cassini названа на честь італійського науковця Жана Доменіко Кассіні, який довів, що кільце Сатурна складається з двох частин, розділених темною смугою (розподіл Кассіні), а також передбачав, що кільця Сатурна складаються з часток різних розмірів.

Cassini-Huygens – одна з найбільш грандіозних космічних станцій, що були запущені в космос. Вона наповнена величезною кількістю інструментів і камер для точних вимірювань і високоякісних знімків в різних атмосферних умовах і спектрі кольору. Космічна станція складається з орбітальної станції Cassini (побудована NASA) і зонда Huygens (European Space Agency).

Місія Cassini є спільним проектом NASA, ЄКА (Європейське космічне агентство) та Італійського космічного агентства.

Раніше повідомлялося, що вчені отримали найбільш чіткий знімок другого за величиною супутника Сатурна.

Раніше вчені отримали високоякісні фотографії Титану - найбільшого супутника Сатурна. В результаті застосування нових алгоритмів фотографії стали більш корисні для науковців. Так, планетологи зможуть використовувати їх для складання точних тривимірних карт Титану і спостереження руху метанових річок.

Одне з досягнень вчених NASA, досліджують фотографії з Cassini, - виявлення рідкої води в глибині Титану. Також раніше NASA опублікувало небувало чіткі фото кілець Сатурна.