Росія прагне перехопити контроль над інтернетом у США

22 листопада 12:55

Росія за підтримки Китаю, Ірану та низки інших країн хоче отримати "суверенне" право держави на регулювання Всесвітньої мережі.

 

Росія підготувала власну редакцію регламенту міжнародного електрозв'язку, у тому числі положення про регулювання інтернету, які будуть розглянуті в рамках конференції World Conference on International Communications (WCIT) у Дубаї з 3 по 14 грудня.

Таким чином, на думку експертів, Росія і низка інших країн мають намір перехопити управління інтернетом у США. Не виключено, що уряди цих держав спробують встановити контроль над оборотом інформації на своїй території.

В даний час технічне регулювання всієї Мережі перебуває під контролем однієї країни - США: управління інтернетом здійснює неурядова організація ICANN. Відповідні права делеговані їй Національною адміністрацією США з телекомунікацій і інформації (NTIA).

- Google почала збір підписів проти цензури в інтернеті


Однак деякі країни не згодні з таким станом справ і хочуть розділити сферу контролю над інтернетом за фактичними державними кордонами. Росія, Китай, Іран, Таджикистан, Туркменія, Нігерія, Сирія та інші країни запропонували розширити сферу регулювання Міжнародного союзу електрозв'язку (МСЕ) на інтернет.

Всі держави-учасники МСЕ пропонується наділити правом брати участь в управлінні інтернетом і регулювати свій національний сегмент Мережі. Крім того, кожна країна повинна регулювати на своїй території компанії, що надають доступ в мережу, трафік і розподіл доменних імен.

Зокрема, як випливає з російської редакції регламенту міжнародного електрозв'язку, вилучити IP-адресу або домен, регулювання інтернету - суверенне право держави.

Російські пропозиції викликають побоювання західних чиновників і політиків. Відкрито висловився член федерального агентства зв'язку США Роберт Макдауелл.

«Як сказав у червні минулого року прем'єр-міністр Володимир Путін, мета його і його прихильників полягає у створенні «міжнародного контролю за інтернетом» через Міжнародний союз електрозв'язку - організації, що заснована на договірних засадах і працює під егідою ООН», - заявив він у повідомленні, опублікованому в The Wall Street Journal у лютому 2012 року.

Проти цензури і контролю інтернету вже виступив інтернет-концерн Google, почавши збір підписів за вільний інтернет.

«Деякі уряди хочуть ввести цензуру і контроль у всесвітній мережі. Такі рішення можуть бути прийняті на закритій міжнародній нараді у грудні цього року. Майбутнє інтернету залежить від нас», - пише Google.

Корпорація наполягає, що право голоси в МСЕ мають тільки органи влади, в той час як інженери, компанії-розробники і звичайні люди, які розвивають і використовують інтернет, не можуть впливати на рішення союзу.

За оцінками Google, у 42 країнах світу вже діє цензура матеріалів у мережі, за останні два роки уряди прийняли 19 нових законів, що обмежують свободу слова в інтернеті. !zn

Читайте також:

У «чорному списку» YouTube опинився помилково

Влада Росії готується оголосити війну торрентам і безкоштовному контенту

Російська Вікіпедія закрилася на знак протесту (фото)

Кабмін може ввести цензуру в Інтернеті