Росія і Україна - лідери за кількістю DDoS-атак в інтернеті

22 лютого 20:03

Україна лише трохи поступається Росії за кількістю DDoS-атак в інтернеті, посідаючи друге місце в світі.

 

У другому півріччі 2011 року інтернет охопила нова хвиля DDoS-атак. Джерелом 16% DDoS-трафіку стала Росія, на другому місці Україна (12%), повідомляє прес-служба «Лабораторії Касперського».

Трохи меншу загрозу в цей період представляли Таїланд (7%) і Малайзія (6%). Загалом 90% зареєстрованих атак велися з комп'ютерів, розташованих у 23 країнах світу.

У кінці першого півріччя на вершині рейтингу, де зараз міцно влаштувалася Росія, розташовувалися зовсім інші території - США, Індонезія і Польща. Зміна лідерів і потрапляння Росії на верхню строчку почасти пов'язано з посиленням заходів із захисту від DDoS-загроз. Йдеться про системи фільтрації, які під час атаки блокують трафік з усіх країн окрім тієї, де живе більшість користувачів сайту. Такі дії змушують зловмисників створювати зомбі-мережі там же, де знаходяться їхні жертви. Тому для атак у рунеті, замовлень на які традиційно багато, все більше ботнетів створюється на території Росії, наголошується в повідомленні.

Кількість комп'ютерів у ботмережах також збільшується. Це впливає і на середні потужності DDoS-атак, які за півроку зросли на 57%.

Цікаво, що активізація заражених машин, як правило, збігається з початком робочого дня - 9-10 годин за місцевим часом, пік активності припадає на його середину - близько 16.00, а ось закінчуються «трудові будні» ботів тільки під ранок - в районі 4:00 .

Головною мішенню злочинців, як і раніше залишаються сайти інтернет-торгівлі - на них припадає чверть усіх зафіксованих атак. Слідом за популярністю йдуть електронні торгові майданчики та ігрові сайти - 20% і 15% випадків. Поступово зростає і кількість атак на державні ресурси (2%), мотивами яких, як правило, є політичні протести.

Характерно, що найбільше атак у другій половині минулого року (384) було націлено на один з кіберкрімінальних порталів. Це говорить про те, що DDoS-атаки все частіше стають засобом недобросовісної конкуренції не тільки на ринку реальних товарів і послуг, але і в тіньовому бізнесі.

«Наприкінці 2011-го ми спостерігали кілька важливих тенденцій, продовження яких можна очікувати і в майбутньому. Наприклад, зростання кількості протестних DDoS-атак, найбільш гучні з яких знову пройшли під прапором Anonymous», - говорить Юрій Намісників, провідний антивірусний аналітик «Лабораторії Касперського». !zn

Читайте також

LiveJournal перестав працювати через потужні DDoS-атаки

Правоохоронці вирахували хакерів, які зламали сайт Януковича


Хакери почали мстити за Megaupload

Сайти, що фіксують порушення на виборах у Росії, піддалися масованій атаці