RIM змінила назву на BlackBerry і представила два нових смартфони і ОС

30 сiчня 21:19

Принципово нова операційна система BlackBerry 10 вирішить долю компанії, яка в останні роки поступилася ринком пристроям на iOS і Android.

 

Компанія Research in Motion (RIM) представила BlackBerry 10 - нову операційну систему для мобільних пристроїв BlackBerry і два нових смартфони - Z10 й Q10.

Аналітики вважають, що запуск нової ОС стане моментом, коли вирішиться майбутнє компанії. На презентації вже стало відомо, що Research In Motion змінить назву на назву свого головного продукту - BlackBerry.

Нову назву було схвалено на раді директорів, акції компанії почнуть торгуватися на американській біржі NASDAQ під тикером BBRY.

З випуском нової ОС компанія пов'язує великі сподіваннч. На базі BlackBerry 10 працюватимуть смартфони BlackBerry Z10 і BlackBerry Q10.

Перший пристрій компанія називає "повністю сенсорним"; другий апарат оснащений QWERTY-клавіатурою. В обох смартфонах задіяні двоядерні процесори Snapdragon.

BlackBerry 10 - абсолютно нова платформа, заснована на програмному забезпеченні QNX, придбаному канадською компанією в 2010 році.

Перехід на неї був пов'язаний з безліччю труднощів і затримок. Кілька разів компанія відкликала свої нові телефони, відбувалися і відмови її системи зв'язку. Котирування акцій компанії покотилися вниз, що призвело до звільнення з компанії багатьох її провідних співробітників.

Серед особливостей нової ОС - багатозадачність, розрахований на управління жестами інтерфейс, "розумна клавіатура" (вміє пророкувати, яке слово хоче ввести користувач) і панель повідомлень, куди надходять дані з BBM, пошти і соцмереж.

BlackBerry Messenger (BBM) - програма для обміну миттєвими повідомленнями, що стала характерною рисою смартфонів BlackBerry - також оновилася: тепер вона підтримує голосові та відео дзвінки; крім того, за допомогою BBM користувачі зможуть показати один одному вміст своїх екранів.

Крім того, вже в найближчому майбутньому користувачі отримають доступ до більш ніж 70 тисяч додатків, а також до фільмів, телесеріалів і музики через свій мережевий магазин World.

Встановити BlackBerry 10 на апарати BlackBerry, випущені до 2013 року, не можна.

Зазначимо, що апарати BlackBerry були поширені в другій половині 2000-х років, проте потім компанія поступилася ринком пристроям на iOS і Android. Зараз частка BlackBerry OS в світі трохи перевищує один відсоток. !zn

Читайте також:

Засновника Google "засікли" в метро Нью-Йорка в окулярах-комп'ютерах

Android зайняв 75% світового ринку смартфонів

Apple тестує дві нові моделі iPhone

Mozilla представила симулятор власної операційної системи Firefox