Представлений перший у світі прообраз «тривимірного жорсткого диска»

20 листопада 14:56

Американські вчені вважають, що вже через 10-15 років на зміну нинішнім носіям інформації прийдуть квантові системи зберігання даних.

 

Фізики зі Стенфордського Університету (США) представили перший у світі квантовий голографічний пристрій зберігання даних, який працює на практиці.

Такі квантові системи зберігання вчені порівнюють з «тривимірними жорсткими дисками»: запис даних на нинішні носії здійснюється на поверхню магнітних пластин або ряди комірок пам'яті в чіпах, однак і перші і другі пишуть дані тільки в 2 зміни. Квантові ж носії мають 3d-обсяг, 100% якого можна використовувати для запису і зчитування даних.

На думку багатьох експертів, через 10-15 років саме квантові системи зберігання даних прийдуть на зміну нинішнім носіям і зможуть зберігати тисячі терабайт даних в обмеженому тривимірному просторі.

Поки дослідникам вдалося перманентно за допомогою одного електрона зберегти в квантовому просторі лише 35 біт даних, але такий успіх в Стенфорді називають самим початком.

«Ми експериментально довели можливість збереження 35 біт в перманентному ферміонному стані. Подальші досліди довели 100% доступність записаних даних. Величина одного біта в отриманій нами системі склала 0,025 нанометра», - розповіли у Стенфорді.

За прогнозами розробників, перші практичні квантові системи на ринку з'являться через 5 років, а їхный комерційний розквіт настане років через 20-25. !zn

Читайте також:

Вчені створили нанолазер розміром з вірус

У системі захисту Windows 8 знайшли небезпечну вразливість

Колайдер зафіксував рідкісний розпад часток, «поховавши» теорію нової фізики

Британські вчені навчилися робити предмети невидимими