Правозахисники назвали Росію глобальною загрозою для вільного інтернету

04 лютого 13:19

Позитивні моменти у статистиці теж є: відсутність убивств інтернет-користувачів і триразове скорочення кількості випадків застосування насильства до інтернет-діячів.

 

Росія представляє для вільного і відкритого інтернету глобальну загрозу, - повідомляється у новій доповіді, опублікованій правозахисним центром "Агора". На думку аналітиків, Рунет останнім часом став стрімко переміщатися з периферії в авангард суспільно-політичного життя, у зв'язку з чим влада зробила ряд кроків щодо посилення контролю за глобальною мережею. Результатом протистояння стала масова втеча з країни не тільки інтернет-користувачів, але й інтернет-ресурсів, повідомляється в доповіді.

Минулий рік став для російського інтернету переломним, також йдеться в дослідженні центру "Агора". За рік аудиторія російського сегменту інтернету зросла більш ніж на шість мільйонів активних користувачів, впритул наблизившись до 47 мільйонів, при цьому основний приріст відбувся за рахунок жителів невеликих міст і літніх людей. Це не може не викликати занепокоєння влади, стверджують аналітики, як і те, що в 2012 році провайдери вперше стали вимагати від органів нагляду за дотриманням закону.

У відповідь на це влада почала здійснювати санкції проти окремих інтернет-користувачів, внаслідок чого багато хто з них вирішив виїхати за кордон. Зокрема, побоюючись переслідування, Росію покинули карельський блогер Максим Єфімов, що критикував РПЦ, і журналісти Дженні Курпен і Михайло Маглов. Як повідомляють автори доповіді, переслідувань також зазнали такі відомі медіаперсони, як антикорупціонер Олексій Навальний і блогер Рустем Адагамов.

У доповіді "Агора" згадується і про блокування інтернет-ресурсів - за даними аналітиків, зараз відомо про 608 відповідних судових рішень та ініціатив провайдерів - і про кібератаки на сайти ЗМІ, яких неодноразово зазнавали інтернет-сторінки "Новой газеты", радіостанції "Эхо Москвы" і телеканалу "Дождь". Все це, вважають автори дослідження, також характеризує російську владу не з кращого боку.

Позитивні моменти у статистиці "Агора" теж є: відсутність убивств інтернет-користувачів і триразове скорочення кількості випадків застосування насильства до інтернет-діячів (з 10 в 2011-му - до трьох в 2012-му). При цьому правозахисники нагадують про відсутність успіхів у розслідуванні минулих побиттів, зокрема, у справі журналіста і блогера Олега Кашина, напад на якого так і не було розкрито. !zn

Читайте також:

Україна випередила Гондурас у рейтингу свободи слова

Росія буде стежити за свободою інтернету на Заході

Росія прагне перехопити контроль над інтернетом у США

На акції опозиції у Москві затримали Лімонова і наречену у весільній сукні