Північне сяйво було зафіксовано над Центральною Європою

06 грудня 17:55

Поява північного сяйва пов'язана з високою активністю на Сонці.

 

Північне сяйво, яке зазвичай можна спостерігати недалеко від полюсів, у цьому році було зафіксовано на більшій частині Центральної Європи і в США. Повідомлення про це було опубліковано виданням New Scientist.

Поява північного сяйва на більшій території пов'язано з високою активністю на Сонці, яка на даний момент перебуває на піку. Геомагнітне випромінювання Сонця було особливо сильним, у результаті чого сонячний вітер, який взаємодіяв з атмосферою Землі, викликав Сонячне сяйво за межами полюсів.

Читайте також: Північне сяйво над Землею сфотографували з космосу

Прогнозувати, де з'явиться північне сяйво, досить важко. Для цього вчені використовують спеціальну модель, засновану на даних про інтенсивність сонячного вітру, які збираються супутниками NASA. У результаті дослідники отримують карту, що відображає місця, в яких може з'явитися Північне сяйво. За словами астрофізика Алана Даффі, це пов'язано з тим, що магнітне поле Землі є дуже нестабільним, а значить, передбачити появу Північного сяйва дуже важко.

У цьому році північне сяйво було зафіксовано далеко за межами очікуваного поля.

Раніше в цьому році метеорологи США опублікували фото полярного сяйва в чорно-білій гамі. Зображення були зроблені за допомогою апарату VIIRS, який робить фото в інфрачервоному спектрі.