Переносити номер мобільного при зміні оператора можна буде з 20 грудня

26 квiтня 08:55

З 20 грудня абоненти українських операторів мобільного зв'язку зможуть зберегти свій номер телефону при зміні компанії.

 

Національна комісія, яка здійснює державне регулювання у сфері зв'язку та інформатизації (НКРЗІ) 25 квітня затвердила проект рішення "Про затвердження положення про надання послуг з перенесення абонентських номерів і використання персональних номерів". Згідно з пунктом 4-1 частини 1 статті 39 Закону України "Про телекомунікації" оператори телекомунікацій зобов'язані надавати абонентам ці послуги, і ухвалення даного документу створює відповідну нормативно-правову основу для їхнього введення, сказано у повідомленні комісії.

Затверджений документ визначає принципи надання послуг з перенесення абонентських номерів, використання персональних номерів, порядку вибору адміністратора центральної бази даних і досудового вирішення суперечок про надання певних послуг.

У процесі обговорення нормативно-правового акта було внесено уточнення в окремі його положення. Зокрема, в останній редакції положення конкретизовано обов'язки адміністратора про захист персональних даних абонента. А саме, чітко розмежовані випадки, коли адміністратор володіє персональними даними абонентів, а коли є розпорядником.

Окрім того, на прохання операторів і за підтримки Держкомпідприємництва, відкладена дата обов'язкового впровадження послуг на мережах рухомого (мобільного) зв'язку - з 20 грудня 2013 року. Введення послуг на мережах фіксованого місцевого телефонного зв'язку передбачено з 1 січня 2015 року при наявності відповідної технічної можливості комутаційних станцій і вузлів та при придатності власної телекомунікаційної мережі для взаємодії з ЦБД, а з 1 січня 2025 року - в обов'язковому порядку.

Документ подається на державну реєстрацію до Міністерства юстиції України і набирає чинності з дня його офіційного опублікування. !zn

Читайте також:

Затверджено положення про можливість перенесення мобільних і фіксованих номерів

НКРЗ зобов'яже операторів заборонити безкоштовні дзвінки всередині мережі

Нацкомісія взяла під контроль тарифи мобільних операторів