Падіння астероїда могло стати причиною утворення океану на Марсі – вчені

27 березня 16:45

Деякий час океан займав всю північну півкулю планети.

 

В минулому на Марсі міг існувати океан
В минулому на Марсі міг існувати океан

Вчені заявили про те, що падіння астероїда могло стати причиною утворення океану на поверхні Марса, який існував дуже недовгий за геологічними мірками час. Про це на 47-ї Місячній і планетній конференції заявив Тім Паркер з NASA, повідомляє New Scientist.

На думку дослідника, поява на Червоній планеті океану підтверджує гіпотезу про те, що в минулому на Марсі могло існувати життя.

Близько чотирьох мільярдів років тому Марс атакували астероїди і комети, які могли принести на спочатку суху Червону планету воду. Крім того, вплив астероїдів міг розігріти поверхню планети. Через те, що клімат Марса не міг утримувати воду на планеті, через кілька мільйонів років він міг замерзнути і повністю випаруватися.

Читайте також: NASA опублікувало знімок лабіринту Ночі на Марсі

На думку Паркера, колись океан вкривав всю північну півкулю Марса, про що свідчать численні геологічні утворення на поверхні планети. Зокрема, до таких свідчень належать тріщини, які були виявлені ровером Opportunity.

У вересні 2015 року фахівці NASA провели прес-конференцію, під час якої розповіли про те, що знайшли свідчення існування рідкої води на поверхні Марса. Пізніше агентством було представлене анімаційне відео, яке моделює рух потоків води на Червоній планеті.