Oracle намагається відсудити у Google мільярд доларів

16 квiтня 13:22

Oracle, якій належить програма Java, заявляє, що Google Android порушила її права в тому, що стосується мови програмування. У позові Oracle йдеться, що Google «усвідомлено, прямо і постійно порушував інтелектуальну власність Oracle в області Java-програм».

 

У понеділок, 16 квітня, в суді у Сан-Франциско почнуться слухання за позовом компанії Oracle, яка стверджує, що Google Android порушила її патенти і авторські права. Oracle вимагає компенсації в розмірі одного мільярда доларів. Очікується, що процес триватиме близько двох місяців.

Програмісти говорять, що цей судовий процес може створити небезпечний прецедент.

Oracle подала до суду на Google за Android


Java вийшла на ринок у 1995 році. Ця програма була винайдена в якості стандартного інтерфейсу програмного забезпечення для всіх операційних систем. Oracle «успадкувала» Java у 2009 році, коли компанія купила розробника Java, Sun Microsystems.

За словами представників Oracle, Google, використовуючи технологію Java, а потім надаючи Android безкоштовно, підриває здатність Oracle ліцензувати Java виробникам мобільних телефонів.

Oracle протестує не стільки проти того, що Google використовує Java, бо Java доступна для всіх, скільки проти того, що виробник Android використовує 37 API (інтерфейс прикладного програмування), що дозволяє розробникам програм створювати сумісні з Java коди.

API дозволяють різним частинам програми працювати спільно, а також ділитися контентом з іншими програмами.

Дан Кроу, головний директор за технологіями компанії Songkick і колишній співробітник Google, говорить, що «API - свого роду клей, що дозволяє комп'ютерним програмам розмовляти одна з одною. Якщо Oracle виграє цю справу і суд ухвалить, що закони про авторські права поширюються на API, то, як мінімум теоретично, будь-яку програму, на Android, Mac OS, Windows, iPhone або будь-якій іншій платформі, буде необхідно ліцензувати».

«Це може привести до того, що багато програм знімуть з ринку доти, поки не буде вирішено їх легальний статус», додав Дан Кроу. !zn

Читайте також:

SAP зобов'язали виплатити штраф на користь Oracle у розмірі 1,3 мільярда доларів

Гендиректор Oracle звинуватив главу HP у крадіжці


Google звинуватив Microsoft у вимаганні

Microsoft: Кількість Java-атак росте безпрецедентними темпами