Описаний процес появи хмарних крапель

27 березня 15:06

Вченим вдалося визначити роль органічних і неорганічних аерозолів в процесі утворення крапель.

 

Дослідники з США розробили модель, яка допомогла їм описати механізм формування хмарних крапель. Результати роботи вчених були опубліковані в журналі Nature.

Дослідники визначили область параметрів, при яких відбувається формування крапель. Зокрема, вони змогли визначити критичне значення водяної пари, яке необхідно для конденсації води. Крім того, вчені змогли визначити роль органічних і неорганічних аерозолів в процесі утворення крапель.

Згідно з висновками дослідників, великі краплі формуються за умови, що органічні сполуки присутні на їхній поверхні, а не розчинені всередині. Слід зазначити, що розмір крапель, створених в рамках експерименту, перевищував розміри, передбачені в рамках стандартних моделей, на 50-60%.

Читайте також: Вчені створили мікроб з мінімальним набором генів

Від розмірів крапель залежить і їхня яскравість. При однаковій кількості дрібних і великих крапель, дрібні відбивали сонячне світло краще.

Вивчений дослідниками механізм буде корисний для формування кліматичних моделей Землі.

Раніше повідомлялося про те, що вчені описали орбіту гіпотетичної планети Сонячної системи. Вчені розрахували, що вона обертається навколо Сонця з періодом 17117 років і великою піввіссю 665 астрономічних одиниць, що у 665 разів більше відстані між Землею і Сонцем.