Нововідкритим супутникам Плутона обрали імена

26 лютого 17:15

Згідно з правилами Міжнародного астрономічного союзу, супутники Плутона отримали імена персонажів греко-римської міфології, пов'язаних з підземним царство Аїда.

 

Першовідкривачі двох нових супутників Плутона у вівторок закрили інтернет-голосування, учасники якого могли обирати кращі, на їхню думку, назви для них - всього проголосувало більше 450 тисяч осіб, лідерами стали "Вулкан" і "Цербер", йдеться в повідомленні на сайті голосування.

Четвертий і п'ятий супутники Плутона - P4, розмір якого становить від 13 до 34 кілометрів і P5 (від 15 до 24 кілометрів) - були відкриті у 2011 і 2012 роках за допомогою космічного телескопа "Хаббл" групою під керівництвом Марка Шуолтера з Інституту SETI. Згідно з правилами Міжнародного астрономічного союзу, супутники Плутона повинні отримувати імена персонажів греко-римської міфології, пов'язаних із підземним царство Аїда.

Першовідкривачі, перш ніж пропонувати свій варіант, вирішили звернутися до "колективного розуму" і запропонували всім охочим проголосувати за одне або кілька з 12 міфологічних імен, які здаються найбільш вдалими для супутників Плутона.

Лідером інтернет-голосування став Вулкан - римський бог підземного вогню та ковальства. За цю назву проголосували 174 тисячі користувачів. На другому місці - Цербер, триголовий пес, що стереже ворота підземного світу. Це ім'я отримало 99,4 тисячі голосів. Астрономи відзначали, що результати голосування мають лише "дорадчу" роль - вони не взяли на себе зобов'язання назвати супутники саме так, як буде вирішено інтернет-користувачами.

"Тепер, будь ласка, зачекайте. Щоб обрати та затвердити остаточні імена для P4 і P5 знадобиться 1-2 місяці", - пише Шуолтер у повідомленні на сайті. !zn

Читайте також:

Телескоп "Хаббл" випадково знайшов новий супутник Плутона

Плутон має всі шанси повернути собі статус планети

Астрономи винайшли спосіб пошуку сусідів Плутона