Нобелівська премія по фізиці присуджена за блакитні діоди

07 жовтня 13:07

Створення блакитного світлодіода дозволило впровадити яскраві і енергозберігаючі джерела світла.

 

Нобелівську премію з фізики за 2014 року отримали Ісаму Акасака, Хіросі Амано і Судзі Накамура.

Як повідомили на сайті Нобелівського комітету, премія присуджена за розробку блакитних оптичних діодів, що дозволили впровадити яскраві і енергозберігаючі джерела світла.

"Світлодіоди червоного і зеленого діапазону були придумані давно, але нам не вистачало діодів синього. Якщо є червоний, зелений і блакитний - виходить білий колір. І так Ньютон показав давним давно. Тепер, завдяки блакитного світлодіоду, ми можемо отримати біле світло, і лампочки можна використовувати довго. Ця технологія замінює інші технології, і кожен з них носить її в кишені. Спалах і екран засновані на світлодіодах", - прокоментував вручення нагороди Нобелівський комітет.

Минулого року нагороду з фізики отримали Пітер Хіггс і Франсуа Енглер. Її вручили за теоретичні роботи, пов'язані з поясненням генерації маси в електрослабкому секторі частинок Стандартної моделі. Статті вчених були оприлюднені в 1960-х роках і тільки в 2012 році в результаті виявлення бозона Хіггса на Великому адронному колайдері отримали своє підтвердження.

Перший раз премією у 1901 році був нагороджений Вільгельм Рентген за відкриття променів, названих згодом на його честь. Всього до 2013 року відбулося 107 церемоній вручення премій з фізики. Загальне число лауреатів - 195, з них 47 отримали її одноосібно.

За традицією в Стокгольмі 10 грудня 2014 року, в день смерті її засновника, має відбутися офіційне вручення нагороди. Крім преміальних, король Швеції вручить вченим дипломи та медалі із зображенням Альфреда Нобеля. Премію з фізики присуджує Шведська королівська академія наук. Вона ж і обирає майбутніх лауреатів з кандидатів, запропонованих Нобелівським комітетом з фізики. !zn