Нобелівський лауреат напророкував світу технологічну кризу

06 лютого 14:28

Технологічним прогресом останніх 40 років світ зобов'язаний холодній війни між СРСР і США, яка змушувала інвестувати у фундаментальні дослідження. Відсутність настільки ж серйозних ризиків тепер змушує уряди згортати дослідницькі програми.

 

Лауреат Нобелівської премії з фізики і один з першовідкривачів графена Андрій Гейм передбачив настання технологічної кризи, викликаної вичерпуванням потоку нових фундаментальних відкриттів. Стаття Гейма опублікована у виданні Financial Times.

"Я спостерігаю глибоку кризу виробництва нового знання. Відкриття відбуваються і зараз, але швидкість цього процесу зменшилася. А без нового знання можливе виникнення тільки похідних технологій, які, які б важливі не були, не здатні підтримувати рівень економічного зростання, що настав з індустріальної революції" - пише Гейм.

За словами фізика, "не існує такої речі, як марне фундаментальне знання", бо навіть такі різні дисципліни як математика і квантова фізика принесли технологічні плоди у вигляді комп'ютерів, лазерів, мобільних телефонів та інтернету.

Гейм вважає, що технологічним прогресом останніх 40 років світ зобов'язаний холодній війні між СРСР і , яка змушувала інвестувати у фундаментальні дослідження. В той же час відсутність настільки ж серйозних ризиків тепер, за його словами, змушує уряди згортати дослідницькі програми.

В якості єдиного позитивного сценарію розвитку вчений розглядає виявлення астероїда, зіткнення з яким було б "досить небезпечним" для всієї планети. Це, за словами Гейма, зможе стимулювати отримання нових знань і розробку нових технологій.

Гейм отримав Нобелівську премію з фізики у 2010 році разом зі своїм колишнім співробітником Костянтином Новосельцевим. Робота фізиків, опублікована в 2004 році, була присвячена технології отримання графена - одношарового двовимірного вуглецю. Гейм також став лауреатом Шнобелівської премії за експеримент з левітуючою жабою. Майбутній вчений народився у Сочі, захистив дисертацію в Інституті фізики твердого тіла РАН і виїхав з СРСР у 1990 році. !zn

Читайте також:

США готують революцію на ринку бездротового зв'язку завдяки стандарту Super Wi-Fi

Правозахисники назвали Росію глобальною загрозою для вільного інтернету

Біологи отримали речовину, яка виділяє золото з морської води

NASA запустило супутник нового покоління