Найбільші озера на Землі незабаром можуть зникнути - вчені

07 березня 04:55

Зникнення озер пов'язане зі змінами клімату.

 

Найбільші озера на Землі пересихають
Найбільші озера на Землі пересихають

Друге за величиною озеро Болівії повністю пересохло. У грудні озеро Пупо перетворилося в тонку кірку солі і, як стверджують вчені, озеро Тітікака може спіткати та ж доля. Як повідомляє New Scientist, дослідження по всьому світу свідчать про те, що з подібними проблемами стикаються найбільші озера по всій Землі.

Озеро поступово стало каламутним, вода з річки Десагуадеро, яка його підживлювала, використовується для зрошення, що мало негативний вплив на Пупо. Підвищення температури, викликане сильним Ель-Ніньо, стало останньою краплею, що призвела до повного зникнення озера.

Як заявив Дірк Хоффман, "враховуючи розміри озера, 27 тисяч квадратних кілометрів, це вражаюча подія, з невеликими перспективами відновлення. Ця подія має викликати занепокоєння. Врешті-решт, цілком ймовірно, що озеро Тітікака піде тим же шляхом".

В Андах температура за останні 70 років піднялася на 0,2 градуса Цельсія, що призвело до того, що озера випаровуються швидше, ніж поповнюються. Якщо температура підніметься ще на 1-2 градуси, що очікується до 2050 року, верхні шари озера Тітікака можуть випаруватися, в результаті чого перекриється підживлення річки Десагуадеро, що призведе до пересихання всіх водних об'єктів, які вона живить. Ці події призведуть до катастрофічних наслідків для всього населення Болівії.

Читайте також: Більша частина вічної мерзлоти Аляски зникне до 2100 року – кліматологи

Подібні події актуальні не тільки для озер, які знаходяться в Андах. Дані з усього світу свідчать про те, що озера поступово стають теплішими і меншими або зникають, що має колосальний вплив на екосистему.

Зникнення озер в Європі, на Близькому Сході і в Азії пов'язують з процесами іригації. Тепер же поступове підвищення температури повітря посилило ці процеси.

На даний момент деякі з найбільших озер зменшилися в два рази в порівнянні з даними 2003 і 2010 років, що свідчить про те, що в найближчі десятиліття вони можуть зникнути.

Раніше вчені заявили про те, що в найближчі п'ять років температура на Землі продовжить зростати. Подібні процеси будуть викликані високим рівнем викидів парникових газів, а також впливом Ель-Ніньо.