NASA опублікувало знімок схожого на Місяць Енцелада

26 сiчня 12:57

Половина поверхні Енцелада на знімку оповита темрявою.

 

Діаметр Енцелада становить 504 кілометри
Діаметр Енцелада становить 504 кілометри

Команда місії Cassini опублікувала новий знімок Енцелада, на якому він дуже схожий на природний супутник Землі. Але, як говориться на сайті NASA, перше враження швидко проходить, варто лише придивитися до супутника Сатурна уважніше.

Поверхня Місяця вкрита численними кратерами, наявність яких призводить до утворення темних плям на поверхні супутника Землі. Поверхня ж Енцелада є рівномірно яскравою, набагато яскравішою, ніж поверхня Місяця. Величезні ділянки Енцелада вкриті молодими, за геологічними мірками, складками.

Коли станція Cassini вперше наблизилася до супутника Сатурна, його північний полюс був занурений у темряву, тепер же темрява пересунулася і огортає південний полюс Енцелада, залишаючи північний полюс світлим.

Читайте також: Cassini передала на Землю знімок "шкіри далматинця" на поверхні Енцелада

Знімок був зроблений на відстані 129 тисяч кілометрів від поверхні Енцелада.

Космічна станція Cassini-Huygens, вартість якої складає більше 3 мільярдів доларів, була запущена в космос у 1997 році для дослідження Сатурна і його супутника Титана.

Cassini названа на честь італійського науковця Жана Доменіко Кассіні, який довів, що кільце Сатурна складається з двох частин, розділених темною смугою (розподіл Кассіні), а також передбачав, що кільця Сатурна складаються з часток різних розмірів.

Cassini-Huygens – одна з найбільш грандіозних космічних станцій, що були запущені в космос. Вона наповнена величезною кількістю інструментів і камер для точних вимірювань і високоякісних знімків в різних атмосферних умовах і спектрі кольору. Космічна станція складається з орбітальної станції Cassini (побудована NASA) і зонда Huygens (European Space Agency).

Місія Cassini є спільним проектом NASA, ЄКА (Європейське космічне агентство) та Італійського космічного агентства.

Одне з досягнень вчених NASA, досліджують фотографії з Cassini, - виявлення рідкої води в глибині Титану. У вересні 2015 року було встановлено, що під поверхнею Енцелада знаходиться глобальний океан.