На Гаваях побудують найбільший у світі телескоп

14 квiтня 10:21

Категорично проти будівництва телескопа вже виступили представники місцевих племен: вони стверджують, що роботи можуть потривожити духів вулкана.

 

На вершині гавайського щитового вулкана Мауна-Кеа в США буде побудовано найбільший у світі телескоп. Відповідні документи в суботу було підписано адміністрацією штату Гаваї. Телескоп, який стане одним з проектів обсерваторії Мауна-Кеа, допоможе вченим спостерігати за об'єктами Всесвіту, що знаходяться на відстані до 13 млрд світлових років від Землі.

Вартість апарату, за попередніми розрахунками складе мільярд доларів. Фінансування проекту будуть здійснювати університети США, Канади, Китаю, Індії і Японії. "Серце" пристрою, або гігантське внутрішнє дзеркало, змонтують з 492 сегментів, його діаметр перевищить 30 метрів.

Вулкан Мануа-Кеа знаходиться досить далеко від великих міст, а розташування обсерваторії сприяє спостереженню астрономів як у видимому, так і в інфрачервоному спектрі. Між тим категорично проти будівництва телескопа вже виступили представники місцевих племен, за твердженням яких нові роботи можуть потривожити духів вулкана. !zn

Читайте також:

У Плутона може виявитися вдвічі більше супутників, ніж відомо

У Чилі відкрили найбільшу в світі обсерваторію: нову картину життя Всесвіту дадуть 66 телескопів

Повз Землю на величезній швидкості пролетів астероїд розміром з хмарочос

Канада запустить перший у світі супутник-телескоп для відстеження астероїдів