Mozilla розробить мобільну ОС

27 липня 07:25

Некомерційна організація Mozilla Foundation планує випустити операційну систему для мобільних пристроїв.

 

Проект отримав назву "Boot to Gecko" (B2G). В основі майбутньої операційної системи буде движок Gecko, який використовується і в інших продуктах Mozilla - наприклад, у браузері Firefox і поштовому клієнті Thunderbird.

Передбачається, що у Boot to Gecko акцент буде зроблено на веб-програми, написані із застосуванням HTML5. Це зближує проект з операційною системою Chrome OS, розробку якої веде компанія Google (раніше повідомлялося, що Mozilla розробляє альтернативу Chrome OS у вигляді "аскетичного" браузера Webian Shell).

Вихідний код операційної системи Mozilla планує публікувати в міру його опису - на відміну від ОС Android, вихідні коди якої Google оприлюднить тільки після того, як система повністю готова. Проте повідомляється, що в операційній системі Mozilla будуть використовуватися елементи Android. Зокрема, у двох систем будуть загальне ядро ​​і драйвери.

Терміни виходу операційної системи не розкриваються, але припускають, що перші її версії з'являться через один-два роки. ОС буде призначена для смартфонів і планшетів.

Нагадаємо, раніше повідомлялося, що Mozilla у 2011 році планує прискорити розробку нових версій браузера Firefox.