Марсохід Curiosity "завис" і перестав реагувати на команди з Землі

03 березня 10:07

Один з комп'ютерів Curiosity дав збій, апарат перестав реагувати на команди. NASA була змушена призупинити місію.

 

Бортовий комп'ютер марсохода Curiosity перестав реагувати на команди операторів.

Інженери NASA переключили апарат на запасний комп'ютер і ввели в безпечний режим "мінімальної активності". Наукове дослідження Червоної планети вартістю 2,5 млн доларів тимчасово припинено.

- Кращі фотографії Марса, зроблені Curiosity

Хоча апарат не має можливості виконувати наукові операції, в NASA запевняють, що він продовжує підтримувати зв'язок із Землею, і обіцяють вирішити проблему протягом кількох днів.

"Ми повернули комп'ютер до стандартних установок, після чого почнемо відновлювати поточні операції", - заявив менеджер проекту Річард Кук.

Зазначимо, що інцидент стався ще 28 лютого, але, станом на вечір 2 березня, зусилля NASA успіхів поки не принесли.

Нагадаємо, місія Curiosity триває з серпня 2012 року. За цей час він встиг виявити кілька фактів того, що на планеті була вода (зокрема, пересохлий струмок), а на початку лютого вченим вперше вдалося добути тверду породу ґрунту з Марса (і взагалі з іншої планети сонячної системи).

У середині лютого "цікавий" марсохід скористався своїм бортовим буром і зробив першу антропогенну дірку в поверхні Червоної планети, взявши зразки порід. Акуратна лунка глибиною 6,4 см і діаметром 1,6 см з'явилася на плоскій плиті в кратері Гейла. !zn

Читайте також:

Американський мільярдер відправить на Марс сімейну пару

Curiosity знайшов на Марсі воду, сірку та хлор

Марсохід сфотографував "фобосовске затемнення" на Марсі

Curiosity виявив на Марсі загадковий блискучий об'єкт