Марсохід Curiosity до травня залишився без зв'язку з Землею

08 квiтня 15:20

У період, коли Марс знаходиться точно за Сонцем з точки зору земного спостерігача, радіосигнал "заглушають" перешкоди, які породжує сонячна корона.

 

Марсохід Curiosity залишився без зв'язку із Землею у зв'язку з проходженням Марса за Сонцем. Вимушена перерва триватиме до початку травня.

"З марсіанського дня 237 (відраховуються з початку місії) через заходження планети за Сонце припинилися сеанси зв'язку з ровером. Наукова група користується заслуженим відпочинком після двох місяців важкої роботи", - повідомив науковий керівник проекту Джон Гротцінгер. За його словами, перерву у зв'язку, яка триватиме приблизно 28 днів, вчені використовують для аналізу зібраних даних і написання статей.

У період, коли Марс знаходиться точно за Сонцем з точки зору земного спостерігача, радіосигнал "заглушають" перешкоди, які породжує сонячна корона. Теоретично у цей період можна "почути" фрагменти радіопередач, але передавати на борт апарату команди небезпечно, оскільки не можна передбачити, в якому вигляді вони дійдуть.

У цей період, за словами Гротцінгера, на борту марсохода будуть працювати у пасивному режимі дозиметр RAD, призначений для вивчення радіаційної обстановки на поверхні планети, а також метеостанція REMS, створена іспанськими вченими для збору даних про температуру, вологість та тиск на Марсі.

Нагадаємо, Curiosity здійснив посадку на поверхню Марса 6 серпня 2012 року. Інструменти, встановлені на борту апарата, покликані визначити, чи був Марс придатний для життя і чи є на ньому місця, придатні для життя зараз. !zn

Читайте також:

Американський мільярдер відправить на Марс сімейну пару

Curiosity знайшов на Марсі воду, сірку та хлор

Марсохід сфотографував "фобосівське затемнення" на Марсі

Curiosity виявив на Марсі загадковий блискучий об'єкт