Компанія Roche готова поділитися даними про скандальний препарат Таміфлю

12 березня 23:15

Компанія Roche, що виробляє Tamiflu, вирішила піти назустріч фахівцям і пацієнтам, розширивши доступ для сторонніх дослідників.

 

Останнє незалежне дослідження осельтамівіра, відомого як Tamiflu, показало: цей засіб проти грипу не так ефективний, як заявляє виробник. Також ставиться під питання оцінка препарату в принципі. Пізніше експерти стали говорити про те, що всі складнощі викликані недоступністю клінічних даних для громадськості.

Компанія Roche, що виробляє Tamiflu, вирішила піти назустріч фахівцям і пацієнтам. Як повідомляють представники компанії, запускається новий механізм допуску до даних клінічних досліджень. Сенс в тому, що компанія розширює доступ для сторонніх дослідників і починає співпрацювати з незалежним органом, що складається з експертів.

Цей орган займеться оцінкою наукової обґрунтованості запитів на отримання даних пацієнтів. Притому, результати зможуть стати надбанням громадськості тільки після того, як пройдені всі процедури розгляду засобів в регуляторних органах США і Європейського Союзу. Ще компанія надасть результати в базу даних Європейського Союзу (EudraCT).

Roche заспокоює: конфіденційність пацієнтів, що брали участь у випробуваннях, буде збережена. Компанія обіцяє видати стороннім дослідникам будь-який звіт, який не можна отримати від EMA (Європейського медичного агентства).

Що стосується саме Tamiflu, на поточний момент дані щодо 71 з 74 спонсорованих Roche досліджень знаходяться у відкритому доступі. Незабаром у Мережі з'являться й інші. Для розгляду даних щодо Tamiflu і з метою дати відповідь на всі питання створюється науково-консультативна група MUGAS (MUlti-party Group for Advice on Science). !zn

Читайте також:

Учені змогли діагностувати рак шлунка за диханням пацієнта

Учені довели, що створення вакцини проти всіх штамів грипу реально

У США схвалено революційний препарат для лікування раку