Китайці успішно завершили перший політ до своєї космічної станції

17 листопада 17:02

Спусковий апарат китайського космічного корабля "Шенчжоу-8" успішно повернувся на Землю. Про це 17 листопада повідомляє агентство "Сіньхуа". Політ проходив в автоматичному режимі, і людей на борту не було. Китайське космічне агентство оголосило місію "повним успіхом". Спусковий апарат приземлився в повіті Сицзиван автономного району Внутрішня Монголія.

 

"Шенчжоу-8" стартував 1 листопада 2011 року з космодрому Цзюцюань на північному сході Китаю. Головною метою місії було відпрацювання стикування з працюючою на орбіті китайської станцією "Тяньгун-1". Перше стикування (всього апарати стикувалися і розстиковувалися під час польоту по два рази) пройшло в штатному автоматичному режим 3 листопада. Весь процес зайняв близько семи хвилин.

Китайці кажуть, що успіх нової місії - важливий крок на шляху створення повноцінної космічної станції. Справа в тому, що "Тяньгун-1" складається з одного сегмента і є скоріше прототип повноцінної космічної станції в сучасному розумінні (за функціональністю вона близька до радянських "Салют"). Вона має пропрацювати на орбіті близько двох років.

Крім "Шенчжоу-8" до "Тяньгун-1" планується відправити ще кілька кораблів - "Шенчжоу-9" і "Шенчжоу-10". Раніше з'являлася інформація, що залежно від успіху "Шенчжоу-8" буде прийнято рішення, чи обидва цих апаратів будуть з людьми на борту (в разі невдачі передбачалося, що один з апаратів полетить в автоматичному режимі). Обидва запуски заплановані на 2012 рік.

За першим "Тяньгун" Китай планує запустити ще два - в 2013 і 2015 роках відповідно. Остання, третя версія має стати прототипом центрального модуля багатомодульної космічної станції, запуск якої планується після 2020 року.