Китай випробував ще один винищувач п'ятого покоління, обігнавши в перегонах новітніх озброєнь Росію (ФОТО)

01 листопада 09:27

Перший прототип перспективного китайського винищувача п'ятого покоління J-31, створеного за технологією "стелс", здійснив свій перший тренувальний політ. Слідом за США КНР стала другою у світі країною, що одночасно розробляє відразу дві моделі літаків цього типу.

 

У Китаї пройшли льотні випробування новітнього винищувача п'ятого покоління. Слідом за США КНР стала другою у світі країною, що одночасно розробляє відразу дві моделі літаків цього типу. Як і у випадку з іншим прототипом винищувача п'ятого покоління, витік інформації про офіційно не представлений літак стався в період загострення відносин Пекіна з сусідами.

Пробний політ, згідно з офіційно не підтвердженою інформацією, відбувся 30 жовтня. Політ винищувача J-31 (прозваного так журналістами за кодування 31001) виробництва Shenyang Aircraft Corporation тривав близько 10 хвилин. Винищувач супроводжував його молодший "побратим" J-11 BS.

Перші знімки новітнього винищувача потрапили в інтернет ще у середині вересня. Тоді J-31, відомий також як F-60 і J-21 (часто званий "Цзянь-31" і "Шеньянг J-31"), був знятий при транспортуванні на військовому аеродромі.

За наявними даними, J-31 використовує технологію "стелс", яка робить його малопомітним для РЛС супротивника. Судячи з фотографій, новий літак належить до винищувачів середнього типу. Розмах його крил складає близько 10 метрів. Він одномісний, забезпечений двома двигунами. Причому, за відомостями Chinese Military Review, на J-31 встановлені турбореактивні двигуни РД-93 розробки ВАТ "Клімов".

- Китай і США почали перегони озброєнь


Судячи з фото, літак не має можливості вкороченого зльоту і вертикальної посадки. Винищувач, швидше за все, буде оптимізовано для зльоту з палуби авіаносця "Ши-Лан" (колишній авіаносний український крейсер "Варяг").

Розташуванням повітрязабірників китайський винищувач схожий з американським F-35, зауважують деякі експерти. А взагалі вважається, що J-31 створений на противагу F-22 Raptor. Варто відзначити, що якщо відомості про тестування новітнього винищувача підтвердяться, то Китай стане другою після США країною, котра володіє відразу двома типами винищувачів п'ятого покоління.

Про перші наземні випробування іншої моделі - J-20 - стало відомо лише півтора роки тому. Тоді експерти відзначали, що новий літак цілком здатний скласти конкуренцію російським виробникам на міжнародному ринку, оскільки буде суттєво дешевшим. Втім, підкреслювалися і недоліки машини: недостатня потужність двигунів, нездатність здійснювати польоти на надзвукових швидкостях, а також недосконалість радарної системи і технології "стелс" - винищувач відносили більше до покоління "4+".

Як би там не було, багато експертів сходилися на думці, що темпи, з якими Китай розробляє озброєння, вражають. Також цікавим є той факт, що інформація про J-20 потрапила у відкритий доступ в період загострення американо-китайських відносин. Ось і перші зображення J-31 з'явилися під час посилення китайсько-японської територіальної суперечки в Східно-Китайському морі. Як припускають експерти, це має стати сигналом про готовність збройних сил КНР відстоювати національні інтереси. !zn

/system/ckeditor_assets404IMAGE
/system/ckeditor_assets404IMAGE


Читайте також:

Китай приведе у бойову готовність придбаний в України авіаносець через п’ять років

Китай і США почали перегони озброєнь

Китай і Росія демонструють силу на морі у розпал суперечки Пекіна з сусідами за багату на нафту зону