Ізраїльські лікарі: ін'єкції ботокса від зморшок навколо очей небезпечні для зору

07 березня 15:40

Основним інгредієнтом "ботокс" є сильна природна отрута, що використовується в медичній практиці з 80-х років минулого століття.

 

У статті, опублікованій ізраїльським медичним журналом "А-Рэфуа", фахівці офтальмологічного відділення медичного центру "Меїр" Шира Шин-Офір і Єшуа Альмог, висловлюють побоювання, що в міру зростання популярності ботокса для боротьби зі зморшками навколо очей буде зростати число жінок, які скаржаться на серйозні ускладнення після косметичної процедури, пише HLmed.

Стаття починається з нагадування, що основним інгредієнтом "ботокс" є сильна природна отрута, що використовується в медичній практиці з 80-х років минулого століття. В офтальмології він використовується головним чином для лікування косоокості шляхом введення його в м'яз очного яблука, а також для лікування блефароспазму шляхом введення в круговий м'яз очі. Обидві методики лікування були схвалені FDA в 1989 році.

І хоча введення ботокса в косметичних цілях вважається безпечною процедурою, в ізраїльській медичній практиці зафіксовано три випадки, коли косметична процедура мала ускладнення. Одна з жінок, була доставлена в приймальне відділення лікарні "Меїр" зі скаргою на на диплопію. 55-літньої пацієнтці за два тижні до звернення в лікарню була зроблена ін'єкція ботокса. Лікарі клініки прийшли до висновку, що двоїння в очах було викликано ослабленням м'язи, що, у свою чергу, було результатом введення ботоксу.

У статті докладно описано ще два подібних випадки. Автори зазначають, що через кілька тижнів після ін'єкції неприємні наслідки проходили без будь-якого втручання з боку лікарів.

У статті також зазначається, що ін'єкції ботокса від зморшок навколо очей можуть призвести до диплопії, до "падіння" верхніх повік, до погіршення зору і зниження сльозовиділення. Підводячи підсумок, автори говорять про те, що косметологи, проводячи "омолодження за допомогою ботоксу, повинні інформувати пацієнтів про можливі наслідки цієї процедури. !zn

Читайте також:

У США схвалено революційний препарат для лікування раку

Нобелівський лауреат упевнений, що вже через 50 років можна буде клонувати дітей

МОЗ вимагатиме в народних цілителів довідку про наявність здібностей