Хіміки створили супергель, що застигає при нагріванні

25 сiчня 19:05

Всього одного кілограма такої вихідної речовини достатньо, щоб перетворити в гель цілий олімпійський басейн.

 

EPA-EFE/OLIVIER MATTHYS

Учені з голландського університету Неймегена (Radboud Universiteit Nijmegen) використали синтетичні молекули, що імітують структуру цитоскелету живих клітин, і створили гель з унікальними фізичними властивостями. Він не застигає при пониженні температури, як це відбувається зі звичайними гелями, а при нагріванні.

Пол Кувер (Paul Kouwer) і його колеги займалися розробкою полімерів для електроніки, коли знайшли спосіб отримання ниткоподібних молекул, які збираються в мережу і володіють приголомшливими вологопоглинаючими властивостями. Речовина залишалася гелем навіть тоді, коли "розчин" на 99,995% складався з води. Результати дослідження опубліковані в журналі Nature.

Дослідники з'єднали два типи молекул: полиізоціанопептид, що створює довгі міцні нитки, і поліетиленгліколь, який застосовується в якості сполучної речовини в багатьох областях (від косметики до ракетного палива). В результаті компоненти зібралися в міцні розчинні у воді спіралі.

При нагріванні нитки закручуються і зв'язуються одна з одною, що призводить до застигання речовини. Температуру, при якій рідина перетворюється в желе, можна регулювати, збільшуючи або зменшуючи кількість "хвостів" поліетиленгліколю.

Отриана сітка так добре утримує вологу, що всього одного кілограма вихідної речовини достатньо, щоб перетворити в гель цілий олімпійський басейн.

За тими ж принципами працюють ниткоподібні білки, які формують цитоскелет у живих клітинах. Вони утворюють сітку, яка підтримує клітку зсередини, організовує внутрішні органели і допомагає клітинам рухатися.

Новий гель може мати широке застосування в медицині в якості матеріалу для хірургічних імплантатів або для зупинки кровотеч. Речовина буде застигати при нанесенні на рану, а для видалення її потрібно буде просто охолодити. Експерименти на гризунах показали, що він не токсичний і не завдає шкоди живим організмам.

Учені говорять, що речовина, яка змушує застигнути великий обсяг води, може стати гарним будівельним матеріалом. Щоправда, тільки в тому випадку, якщо в місці будівництва не очікується різких похолодань.

Раніше американські вчені з університету Меріленда створили синтетичний гель, який за лічені хвилини заживляє глибокі рани. !zn

Читайте також:

Розроблено синтетичний гель, який швидко затягує великі рани

Японські вчені створили клітини-вбивці для боротьби з раком

Нобелівський лауреат упевнений, що вже через 50 років можна буде клонувати дітей

Учені вперше отримали реальне зображення ДНК (ФОТО)