Форма носа людини є наслідком впливу кліматичних умов – вчені

17 березня 16:57

Великі ніздрі характерні для тих, чиї предки жили в жарких умовах.

 

Вчені з університету штату Пенсільванія заявили про те, що форма носа у різних популяцій може бути наслідком впливу кліматичних умов. Висновки дослідників опубліковані в журналі PLOS Genetics.

У ході дослідження вчені проаналізували форму носа у жителів Західної Африки, Південної Азії та Північної Європи. Виявилося, що різниця між цими показниками у представників вивчених популяцій була надто великою, щоб її можна було пояснити випадковістю. Крім того, дослідники встановили, що широкі ніздрі були характерні для тих, чиї предки жили в жарких умовах з високим вмістом водяної пари в повітрі.

Разом з тим, на думку дослідників, додаткові фактори, такі, як культурні уподобання при виборі партнера, також відіграли роль у формуванні носа. Крім того, значення має і генетичний дрейф - явище, при якому випадково змінюється зустрічальність алелей одного або декількох генів.

Читайте також: Мурахи виготовляють "ліки" для захисту колонії – вчені

У майбутньому вчені хочуть з'ясувати, чи впливає форма носа і розмір носової порожнини на ризик зараження збудниками респіраторних інфекцій, коли людина тривалий час перебуває в умовах, що відрізняються від тих, в яких жили її предки.

Раніше вчені заявили про те, що у ході еволюції людина може перетворитися на подобу тюленя. Причиною метаморфоз, які відбудуться з людиною, стане підвищення рівня моря і викликані цим глобальні зміни умов життя на Землі. Людина буде вимушена пристосуватися до нових умов і одним з перетворень стане утворення кінцівок з перетинками, що дозволить швидше переміщатися у воді.