Фонд Чан-Цукерберг викупив пошуковик для наукових публікацій і зробить його безкоштовним

25 сiчня 16:34

Пошуковик Meta допомагає дослідникам шукати дані в 26 мільйонах наукових публікацій.

 

Фонд Марка Цукерберга та Прісцилли Чан, який керує коштами в розмірі 45 мільярдів доларів, зробив перше придбання, покликане полегшити роботу вчених. Як повідомляє TechCrunch, фонд викупив "Google для наукових публікацій" - пошуковик Meta, який допомагає дослідникам шукати дані та читати більше 26 мільйонів наукових публікацій.

Фонд зробить використання пошуковика безкоштовним протягом декількох місяців з моменту покупки. Meta дозволяє вченим знаходити найновіші наукові публікації, пов'язані з об'єктом їхньої роботи. Крім того, пошуковик допомагає різним організаціям співпрацювати з дослідниками і визначати області для наукових досліджень, які мають високий потенціал.

Штучний інтелект, який лежить в основі роботи пошуковика, здатний ідентифікувати автора та цитування в публікаціях, тому видає в результатах пошуку найбільш підходящі, а не ті, які відповідають критеріям SEO. Meta також дозволяє отримати вільний доступ до повного тексту статей більше 18 тисяч журналів і літературних джерел.

Канадський стартап був заснований в 2010 році і отримав 5 млн інвестицій. Раніше проект пробував продавати доступ до інструментів Meta за передплатою або брати плату за спеціальні рішення. Після покупки фондом Цукерберга-Чан всі його функції будуть повністю безкоштовними.

У вересні минулого року Цукерберг і Чан заявили про те, що виділять три мільярди доларів на розвиток технологій, спрямованих на боротьбу з усіма відомими захворюваннями.