Facebook оцінили у 104 млрд доларів

18 травня 07:12

IPO найбільшої у світі соціальної мережі викликало справжній ажіотаж. Акції Facebook продано на верхній межі діапазону - 38 доларів за папір, сама компанія оцінена в 104 мільярди доларів.

 

Соціальна мережа Facebook провела первинне розміщення акцій - IPO. Акції розміщені на верхній межі коридору, яка становила 34-38 доларів. Таким чином компанія Facebook оцінена у 104 млрд доларів з урахуванням акцій, що підлягають випуску у майбутньому.

Ця сума перевищує сукупну ринкову вартість таких комп'ютерних гігантів, як Hewlett-Packard і Dell. Загальна сума залучених коштів може скласти 18,4 млрд доларів - якщо буде реалізовано опціон для банків-андеррайтерів. Загалом Facebook продала більше 420 млн акцій, з них 180 млн реалізувала сама компанія, а 240 млн - її акціонери.

Акції Facebook будуть торгуватися на біржі NASDAQ під тікером FB.

IPO Facebook - найбільше серед розміщень технологічних компаній і найбільше у США з моменту розміщення Visa, яка залучила у 2008 році 19,7 млрд доларів. IPO найбільшої у світі соціальної мережі викликало справжній ажіотаж як серед професійних інвесторів, так і серед звичайних людей, які вирішили обов'язково купити акції Facebook. Книга заявок була перепідписана більш ніж в 5 разів - ближче до 10. Спочатку Facebook встановила ціновий діапазон для своїх акцій у розмірі 28-35 доларів за папір, але на хвилі ажіотажного попиту спочатку збільшила ціну до 34-38 доларів за акцію, а потім і обсяг розміщення - на 25%.

Рішення збільшити пропозицію прийняла більшість акціонерів Facebook. Менеджмент компанії погодився продати на 62% більше акцій, ніж планував, інвестфонд Accel Partners - на 28%, один з перших інвесторів Facebook - Пітер Тіль і Goldman Sachs - у 2,2 рази більше.

Засновник і гендиректор Facebook Марк Цукерберг не став виставляти додаткові папери - він продав 30,2 мільйона акцій, які принесуть йому 1,03 - 1,15 млрд доларів. !zn

Читайте також:

Facebook планує брати гроші за помітність постів


Cмартфон Facebook планують випустити вже цієї осені

Facebook надасть користувачам «іменну» електронну пошту

Вчений створив програму, що блокує Facebook, щоб нарешті закінчити дисертацію