Дюни супутника Сатурна виявилися електрично заряджені

28 березня 14:23

Заряд, який накопичується в пустелях Титану, робить дюни стійкими до впливу вітру.

 

Вчені заявили про те, що дюни, які розташовуються уздовж екватора супутника Сатурна Титану, накопичує електричний заряд, який робить їх стійкими до впливу вітру. Висновки дослідників опубліковані в журналі Nature Geoscience.

Вздовж екватора Титану розташовується темна "пустеля". Під впливом вітрів в ній сформувалися дюни висотою близько 100 метрів. Але якщо переважаюче напрямок вітрів на Титані – зі сходу на захід, то дюни прийняли таку форму, немов ті дмуть із заходу на схід.

Тепер же дослідники пов'язали незвичайну форму дюн з властивостями матеріалу, з якого вони складені. "Пісок", з якого складаються дюни, складається з звичайного кремнезему, однак містить чимало частинок замерзлих вуглеводнів, а також водного льоду.

Читайте також: У вуглеводневих морях Титану можуть бути присутні бульбашки з азоту – вчені

У ході подальшого дослідження вчені підготували суміш максимально близького складу: діоксид кремнію, вода, а в якості органічних компонентів – нафталін і дифеніл, раніше виявлені у складі дюн Титану. Такий "пісок" поміщали під підвищений тиск, під обертовий герметичний циліндр, наповнений газовою сумішшю, аналогічної складу атмосфери супутника.

Виявилося, що в таких умовах ці частинки за рахунок тертя швидко накопичують електростатичні заряди, які змушують їх злипатися одна з одною. Таку поведінку вчені порівнюють з пластиліновою масою Play-Doh: піщинки майже не ковзають одна відносно одноъ, що теоретично робить дюни мало сприйнятливими до дії вітру. Аналогічні експерименти, проведені зі зразками земної піску і вулканічного попелу, показали абсолютно протилежні результати: їхні частки не злипалися, а піщинки легко переносилися вітром.

Раніше команда місії Cassini припустила, що у морях на Титані, можуть існувати сильні течії, викликані великими потоками сонячної енергії.