Дослідники виявили сліди перших зірок Всесвіту

12 березня 04:45

Виявлена галактика стала найдальшою з усіх, в яких було знайдено пил.

 

Галактика містить велику кількість пилу світної
Галактика містить велику кількість пилу світної
Вчені за допомогою телескопа ALMA виявили гігантські маси зоряного пилу, що світиться, в галактиці з червоним зміщенням, відповідним всього 4% нинішнього віку Всесвіту. Як наголошується на сайті Європейської південної обсерваторії, галактика стала найдальшою з усіх, в яких були виявлені пил і кисень.

Галактика A2744_YD4 містить в собі масу пилу, який залишився після закінчення еволюційного шляху більш раннього покоління зірок. Космічний пил складається в основному з кремнію, вуглецю та алюмінію; розмір його зерен всього близько мільйонної частки сантиметра. Хімічні елементи, з яких складаються ці зерна, є продуктами термоядерного синтезу, що відбувається всередині зірок. Коли зірки вмирають, пил розсіюється в космічному просторі. Зокрема, це відбувається при вибухах наднових – кінцевої стадії існування короткоживучих масивних зірок. В даний час пилу в галактиках дуже багато і він є основним "будівельним матеріалом" при формуванні зірок, планет і складних молекул. Але в ранньому Всесвіті, коли перше покоління зірок ще не встигло вмерти, пил зустрічався рідко.

Читайте також: "Хаббл" зробив знімок галактики з сузір'я Андромеди

Виявлення пилу в ранньому Всесвіті дає нову інформацію про те, коли відбувалися перші спалахи наднових, а значить, і коли у Всесвіті засвітилися перші зірки. За оцінкою дослідників, в A2744_YD4 міститься кількість пилу, еквівалентна шести мільйонам мас Сонця. При цьому повна маса зірок цієї галактики становить два мільярди Сонць. Вчені також зміряли темп зореутворення в A2744_YD4: 20 сонячних мас на рік. У Чумацькому Шляху на рік утворюється лише одна зірка з масою Сонця.

Раніше астрономи помітили, що невелика галактика, розташована в групі Скульптор, поступово руйнується гравітаційним впливом гігантської галактики, розташованої по сусідству з нею. Виявлена галактика належить до типу карликових сфероїдальних галактик, але, на відміну від інших подібних галактик, вона має витягнуту форму, спрямовану в бік NGC 253. Така форма галактики може вказувати на те, що на неї діє гравітаційний вплив більшої галактики, який сильніше діє на ближній бік.