Держдеп США зламав сайт "Аль-Каїди"

24 травня 05:57

По "Аль-Каїді" було завдано відчутного удару, оскільки терористи намагаються активно використовувати інтернет для закликів до "війни проти невірних" і вербування нових прихильників.

 

Комп'ютерні фахівці США зламали сайт угруповання "Аль-Каїда" на Аравійському півострові, що діє в Ємені, і розмістили на ньому свою інформацію. В результаті замість закликів вбивати американців по всьому світу на сайті з'явилися дані про загибель мирних жителів Ємену від рук терористів. Про це повідомила держсекретар Гілларі Клінтон, виступаючи у Тампі (штат Флорида), де знаходиться штаб-квартира командування спеціальних операцій збройних сил США.

Клінтон розповіла, що над сайтом "Аль-Каїди" потрудилися інженери-комп'ютерники міжвідомчого Центру стратегічних контртерористичних комунікацій, що діє при держдепартаменті. Виступ держсекретаря став нагадуванням про те, що поряд з бойовими операціями в Афганістані та Ємені США ведуть проти міжнародного тероризму інформаційну війну в кіберпросторі і надають їй великого значення. В основному цим займається кіберкомандування американських збройних сил, а також фахівці Пентагону, ЦРУ і ФБР.

Офіційні особи США рідко повідомляють про подібні операції, але, судячи з витоків у ЗМІ, кібервійна з терором йде зі змінним успіхом: сайти на якийсь час вдається закрити, але незабаром вони відновлюють свою роботу. Кілька місяців тому вдалося вивести з ладу шість основних сайтів і веб-форумів "Аль-Каїди", хоча було точно не відомо, хто здійснив масову комп'ютерну атаку проти терористів - державні відомства, пов'язані з ними організації або якісь хакери. Американські представники стверджували, що урядові органи, в тому числі кіберкомандування, тут ні до чого.

Як би там не було, але по "Аль-Каїді" було завдано відчутного удару, оскільки терористи намагаються активно використовувати інтернет для закликів до "війни проти невірних" і вербування нових прихильників. Про це, зокрема, свідчили записи, залишені екстремістами на інших веб-форумах. В одному з них йшлося про "жорстокий напад хрестоносців та їхніх помічників на медійні замки джихаду".

ЦРУ і ФБР уважно стежать за сайтами "Аль-Каїди", прагнучи знайти там інформацію про плани та наміри терористів, але вважають, що якщо їх вдається вивести з ладу, то це добре. Сполученим Штатам доводилося також звертатися до урядів країн Європи, району Перської затоки, Азіатсько-Тихоокеанського регіону з проханням закрити екстремістські сайти. Як повідомив колишній заступник голови Комітету начальників штабів збройних сил США Джеймс Картрайт, "відмов ніколи не було". "Але якщо б вони були, то ми б використовували наше право на самооборону", - додав воєначальник, маючи на увазі, що в цьому випадку комп'ютерна атака на сервер "Аль-Каїди" була б здійснена Сполученими Штатами за допомогою власних сил і засобів. !zn

Читайте також:

«Аль-Каїда» створила «людину-бомбу», стверджують ЗМІ

Бін Ладена здала Аль-Каїда в надії отримати нагороду за його голову

ЦРУ організувало фальшиву вакцинацію, щоб отримати ДНК членів родини бін Ладена

«Аль-Каїда» обрала нового лідера