Curiosity зробив фото піщаних дюн на Марсі

13 вересня 17:55

Геометрія та орієнтація косої шаруватості дюн дають уявлення про вітри, які вирували на Марсі.

 

Деякі відкладення темного піщанику на знімках, які були нещодавно отримані марсоходом Curiosity, за структурою нагадують піщані дюни, що перетворилися в скелясту породу. Інформація про це з'явилася на офіційному сайті NASA.

На панорамному фото, яке було опубліковано на сайті агентства, зображено піщаник, що є частиною геологічного шару, який команда Curiosity називає блок Стімсон. Великі площі піщаника мають структуру, яка в геології називається коса шаруватість. Вона інтерпретується дослідниками як депозити піщаних дюн, які були утворені вітром. Схожі скам'янілі дюни можна зустріти на південному сході США. Геометрія і орієнтація косої шаруватості дюн вказує на напрям вітрів, які колись вирували на Червоній планеті.

Панорама була складена з десятків зображень, які були зроблені Curiosity 27 серпня 2015 року. З того моменту марсохід проїхав приблизно 94 метри, тому Стімсон поки ще доступний для проведення досліджень. Вчені планують за допомогою Curiosity взяти проби грунту для вивчення його властивостей.

NASA

Curiosity знаходиться на Марсі з початку серпня 2012 року. У минулому році марсохід зміг дістатися до підніжжя гори Шарп і піднятися в гори.

У березні цього року марсохід виявив на Марсі сліди зв'язаного азоту у вигляді нітратів. Як відзначають вчені, це може свідчити про наявність примітивної форми азотного циклу в екосистемі стародавнього Марса (якщо про таку має сенс говорити).

У серпні Curiosity зробив серію "селфі" у багатому водою районі гори, названої NASA "Оленяча шкіра".