Через 18 днів Росія визнала, що зниклий супутник "Експрес-АМ4" вже не знайде

30 серпня 14:21

ФДУП "Космічний зв'язок" визнало остаточну втрату супутника "Експрес-АМ4", який 18 серпня було виведено на нерозрахункову орбіту. Про це повідомляється у прес-релізі підприємства, яке є замовником апарату.

 

У зв'язку з втратою апарату до страхової компанії "Ингосстрах", де він був застрахований, направлено заяву про відшкодування збитків. Розмір відшкодування становить 7,5 мільярда рублів.

Аварійний запуск пройшов із космодрому Байконур. На орбіту супутник мала вивести ракета-носій "Протон-М". Перед п'ятим і останнім включенням маршового двигуна розгінного блоку ракети "Бриз-М" наземні станції стеження втратили контакт із супутником. Дотепер зв'язку з апаратом немає.

У вівторок, 30 серпня, міжвідомча комісія, сформована спеціально для розслідування причин події, встановила, що аварійний пуск став підсумком помилки при формуванні циклограми (точного розкладу команд, які подаються на прилади космічного апарату) роботи розгінного блоку "Бриз-М".

Нагадаємо, український супутник дистанційного зондування Землі (ДЗЗ) нового покоління «Січ-, запущений на день раніше російського, успішно здійснив першу планову зйомку земної поверхні.