Британські військові льотчики візьмуть на озброєння шоломи з «рентгенівським зором» (ВІДЕО)

04 вересня 10:32

У Великобританії розроблений шолом для військових льотчиків, що дає пілотам «рентгенівський зір». Шолом є черговою реалізацією концепції «наголовного дисплея». У пілота перед очима завжди будуть дані, для отримання яких йому раніше доводилося звертатися до бортових систем літака.

 

Британська оборонна компанія BAE Systems розробила шолом для військових льотчиків, що дає пілотам «рентгенівський зір». Нова розробка, що дозволяє зазирнути крізь корпус літака і хмари, допоможе пілотам винищувачів при виявленні малопомітних наземних цілей. Шолом Striker HMSS Helmet є черговою реалізацією концепції «наголовного дисплея» - HUD (Head-Up Display).

У BAE кажуть, що основною перевагою з розробки є її простота для самого пілота - йому не потрібно надягати на голову системи камер, проводів, акумуляторів, а просто надягти авіаційний шолом, який за формою, масою та іншими показниками майже не відрізняється від традиційного шолома, але при цьому у пілота перед очима завжди будуть дані, для отримання яких йому раніше доводилося звертатися до бортових систем літака, витрачаючи на це час і знижуючи концентрацію уваги.

На екрані шолома присутня спеціальна координаційна електронна сітка, на якій квадрати, в зону дії яких потрапляє мета, підсвічуються. Шолом також виводить у поле зору пілота додаткові дані про цілі, наприклад відстань до неї, а крім того він може об'єднуватися з системою озброєння літака і передавати дані для наведення.

За даними BAE Systems, новий шолом також має бездротові приймачі, які можуть приймати дані з відеокамер, розташованих на борту літака, щоб отримувати картинку на 360 градусів.

Шолом може працювати протягом усього польоту, а пілот буде постійно отримувати оперативні дані. Для оновлення даних пілотові досить повернути голову в ту чи іншу сторону, і камери шолома зреагують на зміну картинки.

Крім того, в шолом інтегрована система нічного бачення, тому використовувати його можна в будь-яких умовах. У BAE Systems говорять, що спочатку військовий девайс проектувався під електроніку винищувача F-35, але його можна перепрограмувати і на роботу з іншими типами бойових літаків.

Найбільша оборонна компанія Великобританії BAE Systems була створена в 1999 році. Компанія займається розробками в галузі озброєнь, інформаційної безпеки та аерокосмічної техніки.

Читайте також:

На озброєнні російської армії з’являться підводні безпілотники

Японці створили «систему заміщення реальності», здатну заміняти реальні спогади вигаданими (ВІДЕО)

Вченим вдалося навчити робота виражати емоції (відео)

Літаючий мотоцикл з «Зоряних воєн» став реальністю (ВІДЕО)