Бразилія вирішила відібрати в Apple права на торговельну марку iPhone

06 лютого 14:42

Бразильська компанія Gradiente Eletronica зареєструвала бренд "iphone" за сім років до презентації першого "яблучного" смартфона.

 

Справжнім бразильським iPhone стане смартфон Neo One від місцевої компанії IGB Eletronica
Справжнім бразильським iPhone стане смартфон Neo One від місцевої компанії IGB Eletronica

Регулятори Бразилії, найбільшого ринку Латинської Америки, збираються відібрати в Apple права на торгову марку "iphone".

Бренд мають намір закріпити за місцевою компанією IGB Eletronica. Gradiente Eletronica зареєструвала назву ще у 2000 році - за сім років до того, як Apple показала свій перший смартфон.

У результаті реструктуризації компанії бренд перейшов до IGB Eletronica, утвореної в 2012 році. Як стверджує правонаступник, він може використовувати цю торговельну марку на території Бразилії, яка вважається одним із найбільших "мобільних" ринків, до 2018 року.

Як повідомляють західні інформагентства з посиланням на обізнані джерела, офіційно про рішення буде оголошено в середу, 13 лютого. Виробник iPhone зможе оскаржити постанову регулятора в суді.

У грудні 2012-го IGB почала продавати у Бразилії смартфон Neo One з серії iphone. Крім назви, апарат не має нічого спільного з продуктом Apple. Пристрій обладнаний 3,7-дюймовим дисплеєм з роздільною здатністю 320х480 пікселів, 5-мп камерою, 2 ГБ оперативної пам'яті. В якості операційної системи використовується застаріла версія Android - 2.3.4. Апарат коштує 599 реалів, або близько 300 доларів.

Нагадаємо, це вже далеко не перший скандал навколо патентних прав Apple.

На початку 2007 року компанія була змушена боротися з Cisco Systems за марку "IOS". У Cisco заявляли, що Apple намагалася викупити у неї права кілька разів, навіть під прикриттям дочірньої компанії, але щоразу отримувала відмову. У підсумку Apple була змушена виплачувати ліцензійні відрахування.

Влітку 2012-го компанія не змогла довести в суді, що саме їй належать права на iPad, тому була змушена заплатити власникові бренду 60 мільйонів доларів. Крім того, Apple не змогла заборонити продаж iFone у Мексиці.

А з літа 2011 року Apple веде патентну суперечку з Samsung. Компанії подали один проти одного позови в суди десяти країн. Початок конфлікту поклала Apple, яка звинуватила корейців у копіюванні iPhone та iPad. Samsung у відповідь заявила, що Apple незаконно запозичує її технологічні розробки. !zn

Читайте також:

Apple уперше обійшла Samsung за кількістю проданих у США смартфонів

Патенти у сфері IT б'ють рекорди: кількість заявок в 2012 році перевищила 14 тисяч

В Apple відсудили майже 370 млн доларів за порушення патентів

ЗМІ Бразилії відмовилися від послуг Google