Boeing готується представити винищувач шостого покоління

08 квiтня 18:39

Оновлений концепт F/A-XX, як і попередня версія, виконано за схемою "без хвоста" і проетується в двох версіях: пілотованій і безпілотній.

 

Американська компанія Boeing планує представити на виставці Sea-Air-Space Exposition 2013, яка пройде у Вашингтоні з 8 по 10 квітня, оновлену версію проекта винищувача шостого покоління F/A-XX. Про це повідомляє Flightglobal.

Оновлений концепт F/A-XX, як і попередня версія, виконано за схемою "без хвоста" і проектується в двох версіях: пілотованій і безпілотній. Літак оснащено двома повітрозабірниками для надзвукового крейсерського польоту (як у F-35 Lightning II).

Flighglobal припускає, що новий прототип F/A-XX буде досить непомітним і маневреним для виконання завдань у закритих зонах або зонах, де заборонені або обмежені маневри (A2/AD, anti-access/area denied operational environment).

Boeing готує свій концепт F/A-XX для заміни до 2030-х років винищувачів-штурмовиків четвертого покоління F/A-18E/F Super Hornet і літаків радіоелектронної боротьби E/A-18G Growler, що є на озброєнні ВМС США.

ВПС США, у свою чергу, розробляє проект винищувачів шостого покоління F-X, які могли б замінити дорогі F-22 Raptor п'ятого покоління.

Наразі тривають випробування багатоцільових винищувачів на єдиній платформі F-35 Lightning II. Літаки створюються в трьох версіях F-35A (для ВПС), F-35B (для Морської піхоти з укороченим вертикальним зльотом і посадкою) та F-35C (для ВМС, запуск за допомогою катапульти). !zn

Читайте також:

Проект з розробки винищувачі США вартістю трильйон доларів опинився на межі провалу

Китай заявив про перевагу клону радянського винищувача J-15 над прототипом - Су-33

Іран представив свій перший вітчизняний винищувач

Американці випробували бойового літаючого робота-невидимку