Біологи отримали речовину, яка виділяє золото з морської води

04 лютого 18:23

Бактерія Delftia acidovorans знає, як перетворити в самородки окремі іони золота, які присутні в морській, водопровідній або каналізаційній воді. Якщо дослідники отримають цю речовину в достатній кількості, то їм, можливо, вдасться здійснити мрію багатьох алхіміків стародавності - перетворити воду в золото.

 

У будь-якій воді міститься незначна кількість іонів золота, які в теорії можна було б виділити і зібрати в більш-менш повноцінний злиток. Зробити це дуже складно. Проте бактерія, яку вивчають мікробіологи Канади, знає один природний трюк, який дозволяє їй буквально жити на шматках дорогоцінного металу.

Іони золота присутні у морській і водопровідній, каналізаційній воді, у відходах гірничодобувної промисловості. Їх усього кілька частинок на трильйон. Вони легко реагують з різними хімічними речовинами, внаслідок чого їх досить складно перевести в стабільну форму, характерну для тих що відливають красивим жовтим світлом злитків.

Втім, бактерія Delftia acidovorans знає, як перетворити окремі іони в самородки. Для цього мікроорганізм використовує делфтибактин (delftibactin) - речовина, що змушує золото осідати з розчину. Бактерії таким чином створюють собі безпечні умови життя (іони більше не загрожують їх клітин) і приємний золотий будинок, про який багато-хто міг тільки мріяти.

У статті, що вийшла в журналі Nature Chemical Biology, вчені з університету Макмастер (McMaster University) повідомляють, що їм вдалося визначити, які гени відповідають за процеси виробництва золота і вперше виділити так званий делфтибактин. Якщо дослідники отримають цю речовину в достатній кількості, то їм, можливо, вдасться здійснити мрію багатьох алхіміків стародавності - перетворити воду в золото.

Тут, правда, варто зазначити, що води знадобиться дуже багато. Крім того, речовина, створювана бактеріями, з не меншим бажанням витягає з води іони заліза. А це означає, що біологи на виході можуть отримати самородки заліза з домішкою золота.

Як би то не було, досягнення вчених Канади можна буде використовувати для очищення стічних вод, які, як відомо, містять мало не всю таблицю Менделєєва, і для виділення золота з відходів гірничодобувної промисловості. Делфтибактин також може знадобитися для створення каталізаторів у вигляді золотих часток, які необхідні для прискорення багатьох хімічних реакцій.

Додамо, що у виділенні золота з води підозрюють ще один вид бактерій, нині досліджуваний мікробіологами з університету Аделаїди (University of Adelaide). Представників виду Cupriavidus metallidurans вчені виявили в біоплівках на самородках золота, які були знайдені на відстані декількох тисяч кілометрів один від одного. Ці мікроорганізми накопичують інертні наночастинки золота всередині своїх клітин, також позбавляючи себе від небезпечного, розчиненого в навколишнього воді золота. !zn

Читайте також:

Британські вчені записали сонети Шекспіра на ДНК

Біологи перетворили стовбурові клітини в яйцеклітини

Астрономи знайшли у Всесвіті алмаз завбільшки в два рази більше Землі

"Шнобелівську" премію отримали фізики за пояснення причин і траєкторій руху хвоста поні