Більшість населених планет покриті океанами – вчений

21 квiтня 13:42

Майже всі подібні планети покриті водою практично повністю.

 

Астроном Фергюс Сімпсон з барселонського Інституту космічних наук провів статистичне моделювання кількості води і суші на поверхні планет земного типу і встановив, що більшість з них повинні бути покриті водою практично повністю. Висновки дослідника були опубліковані в журналі Monthly Notices of the Royal Astronomical Society.

Проведене вченим моделювання показало, що майже всі придатні для життя екзопланети є планетами-океанами, острівці суші яких займають близько 10% поверхні.

Варто відзначити, що вода на Землі займає 71% поверхні. Цю унікальність Сімпсон пояснює антропним принципом, який в даному випадку може звучати – "Земля так ідеально підходить для життя, тому що життя зародилося тут".

Крім того, проведене Сімпсоном моделювання показало, що занадто великі простори материків розширюють площу важких для проживання пустель.

22 лютого на прес-конференції NASA розповіло про виявлення семи землеподібних планет біля зірки TRAPPIST-1 - червоного карлика в сузір'ї Водолія, який розташовується на відстані 40 світлових років від Землі. Три з семи виявлених планет обертаються в населеній зоні зірки, тобто на них може існувати життя.