Астрономи виявили воду в атмосфері близької екзопланети

03 лютого 12:05

Екзопланета знаходиться на відстані 50 світлових років від Землі.

 

Астрономи заявили про те, що в атмосфері газового гіганта 51 Pegasi b виявлений водяний пар. У ході дослідження вчені використовували новий метод, який дозволяє шукати воду на экзопланетах. Висновки дослідників опубліковані в The Astronomical Journal.

51 Pegasi b була відкрита ще у 1995 році, вона розташовується на відстані приблизно 50 світлових років від Землі. Планета відноситься до класу гарячих юпітерів, а її маса становить майже половину маси газового гіганта Сонячної системи. Тепер же дослідники встановили, що в її атмосфері є вода.

У ході дослідження вчені використовували Дуже великий телескоп для того, щоб проводити спостереження за світлом, яке відображає планета по мірі свого обертання по орбіті. 51 Pegasi b знаходиться зовсім близько до зірки, роблячи повний оберт усього за 101,5 години. У моменти, коли вона трохи наближається до нас, то злегка видаляється, завдяки ефекту Доплера реєстроване від неї випромінювання злегка зміщується трохи то до "синьої", то до "червоної" стороні спектра. Це і дозволило вченим помітити в ньому спектральні лінії, характерні для води.

Раніше повідомлялося про те, що вчені відкрили екзопланету з орбітою, що суперечить теоретичним моделям. Обертаючись навколо досить невеликої зірки, вона відхилена від площини обертання зірки на 76%. Планета має масу, близьку до маси Юпітера, але розташовується на більш близькій відстані до зірки.