Астрономи виявили екзопланету з ідеальними умовами для життя

20 квiтня 11:37

Екзопланета знаходиться на відстані 40 світлових років від Землі.

 

Астрономи виявили екзопланету, яка, можливо, є "кращим місцем для життя за межами Сонячної системи". Як повідомляється на сайті Європейської південної обсерваторії, відкрита "надземля" обертається в жилій зоні навколо слабкої зірки LHS 1140, яка розташовується на відстані 40 світлових років від Землі в сузір'ї Кита.

Умови, що створюються на новій планеті її материнської зіркою, здаються сприятливими для існування життя. Зірка LHS 1140 обертається повільніше і випускає менше високоенергетичного жорсткого випромінювання, ніж інші маломасивні зірки того ж типу.

Для того, щоб на планеті могло існувати життя в тій формі, яка нам відома, на її поверхні повинна бути рідка вода, а навколо неї повинна існувати атмосфера. В даному випадку великі розміри планети означають, що її поверхня протягом мільйонів років могла бути покрита океаном магми, який насичував би атмосферу водяною парою. І тепер, коли материнська зірка давно вже перейшла в спокійний стан, ці запаси пари цілком могли привести до появи на поверхні планети океанів.

За оцінкою астрономів вік планети не менше п'яти мільярдів років. Її діаметр приблизно в 1,4 рази більше земного - майже 18 тисяч кілометрів. І оскільки маса планети при цьому приблизно в сім разів більша, ніж у Землі, а отже, і щільність її набагато більша, виходить, що нова екзопланета складається зі скельних порід і має щільне залізне ядро.

22 лютого на прес-конференції NASA розповіло про виявлення семи землеподібних планет біля зірки TRAPPIST-1 - червоного карлика в сузір'ї Водолія, який розташовується на відстані 40 світлових років від Землі. Три з семи виявлених планет обертаються в населеній зоні зірки, тобто на них може існувати життя.