Астрономи відкрили найбільшу структуру Всесвіту

11 сiчня 22:43

Група складається з 73 пов'язаних між собою гравітацією квазарів і має протяжність 4 млрд світлових від однієї крайньої точки до іншої. Для порівняння, довжина нашої галактики Чумацький шлях складає близько 100 тисяч світлових років.

 

Група британських астрономів відкрила найбільший з відомих структур у Всесвіті. Мова йде про групу пов'язаних єдиним гравітаційним полем активних галактичних ядер, що простяглися від краю до краю на 4 млрд світлових років. Кажучи науковою мовою, структура являє собою велику групу квазарів. Самі квазари являють собою дуже яскраві активні галактичні ядра, енергію яких забезпечують надмасивні чорні діри в центрах галактик.

"Досить важко встановити точний масштаб настільки великих структур, але те, що нами вже було достовірно підтверджено, є найбільшою з відомих структур у Всесвіті. Дослідження таких об'єктів дивне і захоплююче, вони можуть підтверджувати або повністю спростовувати наші знання про Всесвіт", - говорить Роджер Клоус, автор дослідження і астроном з Університету Центрального Ланкаширу в Англії.

За його словами, встановити масштаби групи квазарів вдалося за допомогою телескопів Sloan Digital Sky Survey. Згідно з даними моніторингу, група складається з 73 пов'язаних між собою гравітацією квазарів і має протяжність близько 1,6 млрд світлових років від центру до крайньої точки, або майже 4 млрд світлових від однієї крайньої точки до іншої. Для порівняння, довжина нашої галактики Чумацький шлях становить близько 100 тисяч світлових років, відстань від Чумацького шляху до найближчої до нас іншої галактики Андромеди становить 2,5 млн світлових років. !zn

Читайте також:

Виявлено сотні нових галактик, які "штампують" зірки, як на конвеєрі

Учені показали еволюція Всесвіту за 9 мільярдів років у 77-секундному ролику (ВІДЕО)

Астрономи розгледіли на задвірках Всесвіту найпотужніше зіткнення відразу п'яти галактик

В нашій галактиці - мільярди придатних для життя планет