Астрономи сфотографували зіткнення невідомого об'єкта з Юпітером

30 березня 05:53

Астрономи фіксують зіткнення Юпітера з великими об'єктами в середньому раз на рік.

 

Астроном-любитель з Медлінга (Австрія) випадково зафіксував зіткнення Юпітера з невідомим об'єктом, швидше за все, кометою чи астероїдом.

Подія відбулася 17 березня у 02:18:33 за київським часом. Астроном знімав відео Юпітера, використовуючи 20-см телескоп. Подібні записи використовуються для створення фотографій високої різкості - математичне додавання сотень кадрів дозволяє нівелювати різні дефекти атмосфери. Через деякий час спостерігач виявив яскравий спалах на лімбі планети, яка могла свідчити про зіткненні небесного тіла з іншим об'єктом. Однак такі спалахи можуть виникнути і через звичайний відблиск в оптики телескопа, тому треба незалежне підтвердження.

Підтвердження надав Джон МакКеон, який здійснював аналогічну зйомку з допомогою 28-см телескоп. Про природу зіштовхнулася з Юпітером об'єкта поки відомо мало, але швидше за все мова йде про тіло діаметром близько декількох десятків метрів. Яскравість спалаху є наслідком високої маси об'єкта, а його кінетичної енергії - гравітація газового гіганта прискорює метеори приблизно в 5 разів сильніше, ніж це робить Земля. У результаті енергія зіткнень зростає в 25 разів.

Такі сутички не рідкісні для Юпітера. Найвідоміше з них - падіння осколків комети Шумейкеров-Леві 9 на газовий гігант в 1994 році. У цілому, великі зіткнення фіксуються приблизно раз на рік.

Раніше NASA опублікувало відео Юпітера у роздільній здатності 4K. NASA зробило відеозапис Юпітера з фотографій, які були зроблені телескопом "Хаббл" в різні роки. Зіставлення фотографій дозволило створити нову карту Юпітера і простежити за змінами на планеті.