Астрономи показали на відео велетенську космічну спіраль

19 березня 03:05

Спіральна структура утворилася в газі, який оточує газовий гігант LL Пегаса.

 

Астрономи Європейської південної обсерваторії отримали тривимірне зображення спіралі, яка утворилася в газі, що оточує червоних гігант LL Пегаса. Як відзначає Gizmodo, зображення зірки були отримані астрономами за допомогою телескопа ALMA.

LL Пегаса розташована на відстані трьох тисяч світлових років від Сонця і є частиною подвійної системи. Червоний гігант обертається навколо свого компаньйона і по ходу обертання втрачає речовину, яка приймає спіральну форму. Кожен "шар" цієї спіралі відображає 800 років історії зірки, за які, згідно з даними телескопа "Хаббл", світило робить повний оборот навколо своєї сусідки.

Читайте також: Астрономи дали назву одній з малих планет Сонячної системи

Раніше вчені змогли помітити процес формування зірки-надгіганта. Міжнародна група астрономів під керівництвом Катарини Джонсон з Ліндського університету спостерігала величезний газопилової диск, який обертається навколо молодої зірки в сузір'ї Центавра. Діаметр об'єкта в дві тисячі разів перевищує відстань від Землі до Сонця, а маса центральної зірки перевищує сонячну в 25 разів. Знахідка може стати підтвердженням гіпотези про механізм виникнення надмасивних зірок шляхом поступового поглинання речовини аккреційних дисків, що швидко обертаються.