Археологи за допомогою давньогрецького історика знайшли "Ворота пекла"

03 квiтня 13:41

Археологи під час розкопок знайшли "портал у пекло" - печеру, з якої виходить отруйний газ. Поблизу печери були виявлені залишки храму з іменами римських богів потойбічного світу.

 

Італійські і турецькі археологи виявили "Ворота пекла" у сучасній Туреччині. Знайти їх фахівцям допоміг історик Страбон, що жив 20 століть назад і вже тоді описав аномалії у древньому місті Іеарополіс (зараз - Паммукале), яким поклонялися стародавні римляни, передає Discovery.

Відкриття зробила група вчених під керівництвом професора Університету італійського Салентіни Франческо Д'Андріа. Археологи вели реконструкцію дороги до термального джерела, у той час як знайшли "портал у пекло".

Печера, з якої виходить отруйний газ зі значним вмістом вуглекислоти, до речі, була виявлена ще у 1980-х роках. Вважається, що вона виникла у Іераполісі в античні часи після сильного землетрусу, і розлом йде до кордону магми. Влада огородила її від туристів через небезпеку отруєння вуглекислим газом. Але про те, що це вхід у потойбічне царство, досі ніхто не здогадувався.

Під час розкопок поблизу печери були виявлені залишки храму: сходи та іонічні колони з іменами римських богів: Персефони - богині родючості і царства мертвих та Плутона - володаря потойбічного світу. Таким чином знахідка збіглася з тим, що розповідав про це місце грецький історик і географ Страбон, що жив на межі нашої ери.

"Тут такий густий туман, що будь-який, хто входить у печеру, не може побачити землі під ногами і падає намертво. Я кинув у пару кілька горобців, і вони миттєво випустили дух", - писав Страбон. Те, що пари смертельні для тварин, італійські вчені підтвердили. "Кілька птахів, які намагалися наблизитися до теплого пару, померли від отруєння вуглекислим газом", - сказав Д'Андріа.

Виходячи з описів Страбона, стародавні римляни також побоювалися заходити в печеру. При цьому паломники купалися в розташованому неподалік від храму священному басейні, а також зверталися до жерців за пророцтвами. За переказами, під впливом випарів віщуни впадали у священний екстаз, що нагадує поведінку Дельфійської піфії.

Однак безпосередньо до процесу жертвопринесень допускалися тільки жерці. Іншим доводилося з безпечної відстані дивитися на те, як в отруйний туман запускають птахів і заводять жертовних биків. Входити у ворота без шкоди могли тільки евнухи, служителі древньої богині родючості Кібели.

У християнську епоху святилище Плутона втратило своє значення, а пізніше його було зруйновано землетрусами.

"Це виняткова знахідка, бо вона підтверджує інформацію зі стародавнього історичного джерела", - цитує Discovery спеціаліста з римської літератури з Університету Палермо Алістера Філіппіні. Тепер вчені планують відтворити для туристів "Ворота пекла" і храм, який знаходився поряд із ними, у вигляді віртуального туру. !zn

Читайте також:

Туристам у Криму покажуть затоплене античне місто

Влада Єгипту обговорює ідею здати піраміди в оренду

Археологи відкопали черепи "мексиканських чужих"