Археологи виявили в лісах Бразилії сотні структур, що нагадують Стоунхендж

07 лютого 11:01

Більшість виявлених об'єктів є геогліфами.

 

Міжнародна група археологів виявила в тропічних лісах Амазонської низовини сотні земляних об'єктів, які нагадують Стоунхендж, повідомляє The Telegraph.

Структури були заховані у хащах лісу, але сучасна вирубка дозволила помітити 450 подібних утворень. Дослідники виявили їх за допомогою безпілотників. Більшість із земляних структур є геогліфами, а їхній вік, на думку вчених, становить близько двох тисяч років.

Геогліфи, які були виявлені в Бразилії, нагадують ті, які знаходяться поряд із Стоунхенджем у Великобританії. На думку дослідників, структури виконували ті ж функції, тобто виступали в якості місця для зборів і ритуальних дій.

Незважаючи на те, що Стоунхендж майже на 2,5 тисячі років старше бразильських геолгифов, дослідники припускають, що вони були побудовані за часів одного і того ж культурно-історичного етапу існування суспільства.

Археологи наголошують, що поруч зі структурами була виявлена невелика кількість артефактів, що свідчить про те, що вони використовувалися епізодично і не виконували ніяких постійних функцій.

Раніше повідомлялося про те, що вчені виявили схожий на Стоунхендж пам'ятник, вік якого датується 2700-2500 роками до н. е. Монументальна споруда з майже 100 каменів, заввишки до 4,5 метрів, що стоять півколом, була виявлена за допомогою георадара на глибині близько метра в районі Даррінгтон-уоллс, який раніше не був досліджений.