Археологи виявили череп найдавнішого європейця

14 березня 17:15

Вік черепа оцінюється в 400 тисяч років.

 

Міжнародна група археологів виявила в Португалії фрагменти черепа людини, вік якого оцінюється приблизно в 400 тисяч років. Про свою знахідку дослідники повідомили в журналі PNAS.

Знахідка була зроблена у 2014 році в одній з печер карстової системи Альмонда Грута де Ароейра. Череп зі збереженими правим склепінням (без потиличної кістки), фрагментами правої верхньої щелепи, носового дна і двох корінних зубів був витягнутий з блоку брекчії товщиною 2,2 метра на глибині шести метрів. Підготовка скам'янілості проводилася в реставраційній лабораторії Мадрида протягом двох років.

За оцінками дослідників, вік черепа становить 390-460 тисяч років. Віртуальна реконструкція показала, що обсяг черепа становив понад 1100 кубічних сантиметрів, що у поєднанні з особливостями будови дозволяє віднести його до виду, який еволюційно займає проміжне положення між Homo erectus і пізніми неандертальцями.

Читайте також: Археологи завершили дослідження "Кельтської плити"

За словами вчених, новий вид доповнює анатомічну різноманітність відомих викопних гомінідів і допоможе простежити еволюцію неандертальців.

Naked Science

Раніше повідомлялося про те, що вчені виявили в Ізраїлі глиняний черепок 2700-річної давності, на якому видно печатку царя Єзекії, який правив Іудеєю у VIII столітті до н. е. Згідно Біблії, Єзекія зійшов на іудейський престол на третій рік правління ізраїльського царя Осії, тобто у 727 році до н. е., коли йому було 25 років. Єзекія правив Іудеєю протягом 29 років.