Американський суперкомп'ютер IBM визнали найшвидшим у світі

18 червня 10:30

Новий американський суперкомп'ютер планують використовувати для побудови моделей ядерної зброї, що дозволить відмовитися від її підземних випробувань. Машина здатна за годину зробити обчислення, на які б витратили 320 років і зусилля 6,7 мільярдів осіб, якщо б ті використовували стандартні калькулятори.

 

Суперкомп'ютер Sequoia, зібраний у США компанією IBM, очолив список найібльш швидкодійних пристроїв цього типу.

У такий спосіб цей комп'ютер посунув на друге місце японський K Computer производства компании Fujitsu, що його донедавна вважали лідером.

Новий американський пристрій, що виявився лідером у 2012 році, планують використовувати для побудови моделей ядерної зброї, що дозволить відмовитися від її підземних випробувань.

Встановлено цей суперкомп'ютер у лабораторії американського міністерства енергетики в Каліфорнії.

Нова машина здатна за годину зробити обчислення, на які б витратили 320 років і зусилля 6,7 мільярдів осіб, якщо б ті використовували стандартні калькулятори. Якщо порівняти перше і друге місця з цього списку, то Sequoia в 1,55 швидший за модель, випущену Fujitsu, і в ньому використовується 1,5 млн. процесорів, що більш ніж удвічі перевищує аналогічний показник японського конкурента.

Серед переваг комп'ютера IBM також відзначають менше енергоспоживання - 7,9 мегават проти 12,6 мегават Fujitsu.

Нова машина перевершує перший найшвидший комп'ютер, зібраний у 1993 році, в 273 930 разів. Ті операції, на які тоді було потрібно три дні, Sequoia може виконати менше ніж за секунду. ! Zn

Читайте також:

Японці створили найпотужніший у світі комп’ютер

У США створюється суперкомп’ютер, який буде працювати на флеш-пам’яті

Рейтинг суперкомп’ютерів: Першість у Китаю