Американці придумали "розумну зброю", яка буде впізнавати господаря

06 травня 10:54

Інфрачервоний сканер на зброї буде розпізнавати власника за відбитками пальців. Всього у пам'ять пристрою можна буде внести до 20 000 прикладів відбитків.

 

Американська компанія Safe Gun Techmology розробляє "розумну" зброю, яку можна запрограмувати на "підпорядкування" лише господареві. Розпізнавати власника така гвинтівка буде за відбитками пальців. Навіть якщо вона потрапить до рук психічно неврівноваженої людини, завдати шкоди оточуючим вона не зможе.

Інтелектуальний запобіжник використовує розміщений на рукоятці інфрачервоний сканер відбитків пальців і може встановлюватися на різні існуючі моделі вогнепальної зброї. В середньому для авторизації власника системі потрібна третина секунди. У випадку, якщо користувач відсутній у вбудованій базі даних, запобіжник заблокує стрілянину. У пам'яті пристрою можна зберігати до 20 000 прикладів відбитків, що дозволить прийняти для використання зброї цілі армійські підрозділи.

Поки, втім, розробка системи проходить з великими труднощами. Інвестори не дуже зацікавлені у вкладанні грошей у військовий прототип, так що розробникам доводиться існувати на приватні кошти.

Співзасновник компанії Чарлі Міллер зазначає, що використання технології дозволило б запобігти вбивству 26 осіб Адамом Ланцою, що сталося в штаті Коннектикут у грудні: "Зупинити вбивцю не було можливості, бо наша технологія ще не з'явилася на ринку. Якби міс Ланца (матір вбивці, чиєю зброєю скористався Ланца - ред.) встановила нашу технологію на свою зброю, нічого б не сталося".

За його словами, незважаючи на труднощі з фінансуванням, компанія має намір почати виробництво своїх запобіжників протягом найближчих місяців. "Навіть якщо Америка раптом припинить виробництво зброї, ми маємо на руках близько 300 мільйонів одиниць. Наша технологія дозволить зробити їх більш безпечними", - сказав він. !zn

Читайте також:

"Ганебний день для Вашингтона": Сенат провалив антизбройовий проект Обами

Кабмін виділив 343 млн грн на нову зброю військовим і правоохоронцям

Китай вперше за 20 років увійшов до п'ятірки найбільших експортерів зброї